Tänä kesänä 17 nuorta 4H-yrittäjänä Kempeleessä

ke toukok. 30 13:21:00 2018

Kempeleen 4H-yhdistys koulutti jälleen 17 nuorta yrittäjää 4H-yrityksen saloihin huhtikuussa. Yrityskurssilla nuoret muokkasivat omia yritysideoita ja saivat tietoa mm. kirjanpidosta, verotuksesta sekä markkinoinnista. Yrittäjillä on oma yritysohjaaja joka tukee nuorta yrittäjää. Ohjaaja toimii tsempparina sekä hänen kanssaan voi pohtia esimerkiksi hinnastoa, markkinointia ja työskentelytapoja. Yleensä ohjaaja löytyy kotoa mutta tänä vuonna "Nuoret yrittäjät"-hanketyöntekijä Heli Kuha on myös auttamassa nuoria kesän urakassa.

Kempeleen kunta tukee nuoria 310 euron arvoisella kesäyrittäjäsetelillä. Ensimmäisen osan nuoret saavat kun yritys on perustettu ja kaikki vaadittavat paperityöt on tehty. Kesän jälkeen on jälleen loppuraportoinnin aika ja nuoret saavat jälkimmäisen osan yrittäjärahasta. Kunnan tuen lisäksi Lisäksi mahdollisiin investointeihin voi saada Leader-avustusta. Yrittäjyyden ei kuitenkaan tarvitse loppua tähän kesään. Yrittäjyys voi jatkua kesän jälkeenkin ja osa nuorista onkin saanut yrityksestään hyvän lisätienestin koulun ohella. Koulun loputtua yritystoimintaa voi kasvattaa niin että nuoren harrasteyrittäjyydestä tuleekin leipätyö.

Elias Mustosen (kuvassa) oma yritys Elias Photography aloitti toimintansa 1.5.2018. Eliaksen ohjaajana toimii oma isä Seppo Mustonen. Nuoren yrittäjän mielestä yrittäjyydessä parasta on oma vapaus suunnitella ja päättää, mitä tekee. Toki itse tienattu raha on myös mukava juttu, vaikka tärkeämpää onkin oppiminen ja uusien kokemusten saaminen. Yrityksen kotisivuilta löydät lisätietoja nuoresta yrittäjästä.

Kempeleen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Jokinen pitää 4H-yrittäjyyttä tärkeänä väylänä: "Yrittäjyys on todella hyvä vaihtoehto nuorelle. Yrittäjä voi kokeilla siipiään oman kiinnostuksen kohteen parissa. Tämä motivoi nuoria paremmin töihin ja saavat työelämästä positiivisemman kuvan kuin se että laitetaan nuori tekemään jotain hanttihommia mikä ei nuorta kiinnosta laisinkaan. Nuori myös oppii vastuunkantoa suunnittelemalla omat työaikansa asiakkaiden kanssa sekä huolehtimalla kirjanpidosta. Kaikista ei tähän nykypäivänä ole. Yrittäjäksi alkava nuori on rohkea lähtiessään yrittäjän polulle. Käytännössä nuori luo kesän aikana yrityksen tyhjästä omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Mikäli tarvitset apua kotiaskareisiin, valokuvausta, leipomuksia, tai vaikkapa käsin tehtyjä puukkoja niin käänny Kempeleläisten 4H yrittäjien puoleen." 

Kuvassa Peto Puukon (yrittäjä Elia Luukkonen) ensimmäisiä puukkoja. ig: petopuukko 

Mikä on 4H-yritys?

Jokainen 13 – 28 -vuotias nuori voi perustaa 4H-yrityksen ja kokeilla yrittäjyyttä ja liikeideansa kantavuutta turvallisesti ja pienellä riskillä. Kulut yrityksen perustamisesta ovat hyvin pienet, eikä yrityksen pyörittäminenkään välttämättä aiheuta suuria kustannuksia. 4H-yritys on harrastus, jossa nuori pääsee toteuttamaan ideoitaan ja ansaitsemaan rahaa. Kymmenen vuoden aikana 4H-yrittäjinä on toiminut Suomessa yli 2000 nuorta. Nuorilla on ollut mm. kahviloita, kioskeja, viherpalveluita tuottavia ja tietoteknistä neuvontaa antavia yrityksiä.

Vaikka kyseessä on ns. kevytyritys, toimii se samoilla työelämän pelisäännöillä kuin oikeat yritykset. Tuloista maksetaan veroja omalla verokortilla, toiminta- ja talousraportti pitää tehdä vuosittain ja asiakas saa ostoksestaan oikean laskun tai kuitin. Siten toiminta vähentää myös harmaata taloutta ja nuori oppii vastuullisuutta. 4H-yritys voi toimia ilman Y-tunnusta, mutta tarvittaessa sen voi hakea PRH:sta. Y-tunnuksen avulla voi laskuttaa yritysasiakkaita vähennyskelpoisella laskulla. Maksimissaan vuosiliikevaihto voi olla 7000 euroa, jolloin välttyy mm. YEL-vakuutukselta ja arvonlisävelvollisuudelta.