Kansainvälisyystoiminta Kempeleen lukiossa

           

Kempeleen lukio on perustettu vuonna 1976. Meillä on noin 470 15-19-vuotiasta opiskelijaa ja noin 35 opettajaa. Olemme Unesco-koulu. Unesco assosioituneiden koulujen verkko (ASPnet) yhdistää oppilaitokset eri puolilla maailmaa yhteisen tavoitteen ympärille: rakentaaksemme rauhanpuolustusta lasten ja nuorten mieliin. Unesco kouluna toimimme kansainvälisen yhteisymmärryksen, rauhan, kulttuurienvälisen vuoropuhelun, kestävän kehityksen ja laadukkaan koulutuksen tukemiseksi käytännössä. Kannustamme oppilaitamme ottamaan globaalia vastuuta, ja koulumme motto on "osallistaa, luo, sivistää"

Unesco kouluna järjestämme Unescon toimintaan liittyviä tapahtumia ja aktiviteetteja eri YK-aiheen alaisina vuosittain tavoitteenaan lisätä opiskelijoiden tietoisuutta kansainvälisistä teemoista. Vuosittain valittuja aiheita lähestytään eri näkökulmista, ja monet vierailevista puhujistamme ovat alansa asiantuntijoita. Luentojen ja esitysten lisäksi vuotuisella UNESCO-päivällämme on myös käytännön työpajoja kaikille opiskelijoille.

Lukiomme on Erasmus+ akkreditoitu ja saamme EU-rahoitusta kansainvälisyystoimintaan vuoteen 2027 asti. Lukiollamme on yhteistyöverkostoja Euroopassa. Vierailemme vuosittain eri yhteistyökumppaneiden luona ja kehitämme kansainvälistä ulottuvuutta rahoituksen avulla.

Tarjoamme opiskelijoille mahdollisuuden osallistua Kansainvälisyys-opintojaksolle. Opintojakson jäsenet suunnittelevat ja toteuttavat aktiivisesti UNESCO-tapahtumia koko lukuvuoden ajan ja pyrkivät vierailemaan eurooppalaisessa kumppanikoulussa kerran lukio-opintojensa aikana. Opiskelijat kehittävät työelämätaitojaan varainkeruulla opintomatkalle myymällä erilaisia tuotteita ja työstämällä TAT Bisneskurssien sisältöjä. Suurin osa rahoituksesta opintomatkalle tulee Erasmus+ akkreditoinnin kautta.

Kempeleen lukiolla on kummikohde Angolassa. Se on Martti Luther -koulu (Complexo escolar de magistério primário Dr. Martin Lutero), joka sijaitsee Shangalalassa Kunenen läänin maaseudulla Angolan lounaisosassa. Kempeleen lukion opiskelijakunta ja opettajakunta osallistuvat yhdessä kummitoimintaan tukemalla Shangalalan lukiolaisten koulunkäyntiä. Vuonna 2006 käyttöön vihityn koulun opetuskielenä on Angolan virallinen kieli eli portugali, mutta koulussa opetetaan myös kwanyamaa, joka on monen kummioppilaan äidinkieli. Portugalin lisäksi koulussa opetetaan myös englantia. Muita oppiaineita ovat biologia, kemia, fysiikka, matematiikka, maantieto, historia, moraalikasvatus, kuvaamataito ja liikunta. Koulu on sisäoppilaitos, jonne otetaan syrjäseutujen ja köyhien perheiden lapsia ja nuoria, mutta oppilaita tulee kaupungeistakin, muun muassa pääkaupungista Luandasta. Kummioppilaiksi valitaan erityisesti orvoksi jääneitä nuoria, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta koulunkäyntiin.
Ota rohkeasti yhteyttä kouluumme. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi. Ehkä voimme toteuttaa projektin tai järjestää tapahtuman yhdessä koulusi kanssa.

Ota yhteyttä UNESCO-tiimiimme:
Tiimin vetäjä: sanna.karjalainen@edu.kempele.fi
Erasmus-koordinaattori: anu.kalliopuska@edu.kempele.fi

Linkki Unesco-ASPNet koulut Suomessa -esitteeseen

          

Lisätietoa

Yleistä
     

Tämän vuoden
teemaviikko

Aiempien vuosien
teemoja