Matkailualue Zeniitti

Tutustu Zeniitin matkailualueen 360° - malliin tästä

Valitse ensin alue alavalikosta ja sen jälkeen haluamasi rakentamisen vaihe ylhäältä alueen rakentuminen - valikosta. Kuuntele myös äänet!

Tutustu Zeniitin uusiin nettisivuihin tästä linkistä

Zeniitti

Zeniitti on uusi matkailualue, joka nousee yli 100 ha. alueelle, jonka asemakaava on valmistumassa. Keskelle aluetta tulee 10 ha kalliojärvi, jonka rakentaminen on meneillään. Oulun lentoasema ja Oulun keskusta on vain 10 km päässä alueesta ja Kempeleen Kauppakeskus Zeppelin ja Zatelliitti n. 4 km etäisyydellä. Alueella risteilee latuverkosto, moottorikelkkareitti ja lähistölle rakennetaan parhaillaan maastoliikuntareitistöä. Alue rajoittuu suoraan nelostiehen, joten saavutettavuus on huippuluokkaa! 

Aiesopimuksia sijoittumisista on tehty jo 20 yrityksen kanssa. Liity sinäkin joukkoon ja tule tekemään kanssamme tulevaisuuden matkailualuetta!

Alueen kehittämisen tavoiteaikataulu

  • 2019 järvi Kempeleen kunnan hallintaan kesäkuussa
  • 2019 osayleiskaava hyväksyttynä
  • 2019 viitesuunnitelma valmiina
  • 2019-2025 kalliojärven ja ympäristön rakentaminen
  • 2021 vuoden loppu asemakaava hyväksyttynä
  • 2022-2030 teitä ja kunnallistekniikkaa rakennetaan, sitä mukaa kun kunnallistekniikka on rakennettu, voi kohteiden rakentaminen tonteille alkaa.

Tervetuloa toimijaksi Zeniittiin!

Miltä alue näytti vuonna 2019? Katso ilmalentovideo!

Kysy lisää ja ota rohkeasti yhteyttä!

  • Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, puh. 050 3169701, miia.marjanen@kempele.fi
  • Soile Pitkänen, elinkeinokoordinaattori, 040 626 7271, soile.pitkanen@kempele.fi

Kempele on n.19 000 asukkaan kunta vahvan 250 000 asukkaan talousalueen ytimessä Oulun seudulla. Alueen väestön keski-ikä on yksi Euroopan nuorimmista. Kempele sijaitsee Oulun lentoaseman lähistöllä, joka on Suomen toiseksi vilkkain yli miljoonalla vuosittaisella matkustajamäärällään. Oulun seudun väestönkasvu on pohjoismaiden nopeinta. Kempeleessä on oma rautatieasema ja kunnan suhteellinen väestönkasvu on Suomen nopeinta. Kunnassa perustetaan noin 100 uutta yritystä vuosittain.

Matkailu kasvaa koko alueella ja uusia matkailuinvestointeja on tulossa Kempeleeseen, Ouluun ja lähiseudulle. Neljän kilometrin päässä sijaitseva Kauppakeskus Zeppelin ja tapahtuma- ja vapaa-ajan keskus Zemppi sekä virkistusuimala Zimmari ja Leo's Leikkimaa muodostavat matkailukeskittymän Kempeleessä Honkasen alueelle. Vähän tästä pohjoiseen on muodostumassa Zatelliitin kaupallinen alue. Toinen suunta on Vihiluoto meren äärellä lentokentän läheisyydessä, jossa rannan hyödyntäminen ja runsas linnusto luovat mahdollisuuksia matkailulle.

Kempeleen matkailualue Zeniitti rakentuu Oulun ja Kempeleen rajan tuntumaan nelostien läheisyyteen seuraavien vuosien aikana. Alueen Master Plan on valmistunut 2015 ja alueen keskiössä olevan Destian entisen louhoksen käyttö on lopetettu 2017. Maan hallinta on kesäkuussa 2019 siirtynyt Kempeleen kunnalle ja louhoksen pohjaustyöt on aloitettu 2019. Vesi alkaa nousta louhokseen kun tyhjennys lopetetaan ja louhoksen paikalle muodostuu hienosti maisemoitu, kirkasvesinen kalliojärvi. Järven seinämät muotoillaan ja reunamille rakennetaan valaistu ja aidattu näköalareitti. Myös kiipeilyyn, beach volleyn pelaamiseen ja melontaharjoitteluun tulee loistavat olosuhteet. Kuten myös lasten uinnille ja pitkän matkan uinnille. Järven koko on n.10 ha.

Alue on kaavoitettu matkailulle ja viitesuunnitelma liikenteen ja toimintojen sijoittumiseksi on valmistunut syksyllä 2019. Alueelle on tulossa ja haussa monipuolisesti matkailutoimintoja ja -yrityksiä. Kaava mahdollistaa täysin uusiakin ideoita ja toimintoja. Tontteja tulee suunnitelmien mukaan mm. hotelli- ja vapaa-ajan asuntojen majoitukselle, matkailua palvelevalle kaupalle, seikkailupuistolle, isommalle elämyskohteelle tai kylpylälle, safarien tukikohdalle, vesistön ääreen saunakohteille, sekä moottoritien läheisyyteen tapahtuma- areenalle. Myös urheilukohteille on tontteja ja ne ovat jo ennakkomarkkinoinnissa tonttipörssissä. Hotellin kannattavuustutkimus on tehty ja sen mukaan suositeltu konsepti isommalle hotellille on 120 huoneen midscale - hotelli. Alueella tulee olemaan myös leirintäalueen tontti ja järven eteläpuolelle on rakentunut Ajax Sarkkirannan ja Kempeleen Kirin yhteinen palloiluhalli, joka on täydentynyt urheilutalolla syksyllä 2021. Järvellä tulee olemaan talvisaikaan mahdollisuus avantouintiin sekä luisteluun. Hiihtolatu tulee kiertämään järveä, joka mahdollistaa mm. latukahvilat. 

Kempeleen virkistysreitistöt yhdistyvät Zeniitissä, mikä mahdollistaa todella helpon harrastamisen alueella ja esimerkiksi ski in - ski out ja bike in - bike out -hotellin rakentamisen rantatontille. Myös valtakunnallinen moottorikelkkareitistö kulkee alueella ja mahdollistaa kelkkailun ja siihen perustuvan yritystoiminnan kehittämisen jatkossa. Neste K Ouluntullissa onkin toiminut jo moottorikelkkavuokraamo.

Alueen saavutettavuus on ykkösluokkaa, lentoasema on vain 10 kilometrin päässä, Kempeleessä on oma rautatieasema ja Oulun keskustaan on 10 kilometriä matkaa. Koko seudun kohteet ovat siis helposti saavutettavissa Zeniitistä käsin ja matkailun vetovoimatekijöiden kasvu lähialueilla tukee toinen toisiaan.

Zeniitin viitesuunnitelma valmistui lokakuussa 2019 asemakaavoituksen pohjaksi. Viitesuunnitelman laati MUUAN Oy. Tutustu suunnitelmaan tästä. 

Haluatko sinä sijoittua Zeniittiin?

Alueen toimijoiden haku on nyt käynnissä! Teemme sijoittuvien toimijoiden kanssa aiesopimuksia, jolloin pääsemme kehittämään aluetta yhdessä jo hyvissä ajoin. Tällöin sijoittuvat toimijat tietävät mitä muuta alueelle on tulossa ja miten alue on kehittymässä jo ennen investointeja. Sopimus muodostetaan vaiheittain, ensimmäisessä vaiheessa ilmaistaan kiinnostus, seuraavassa vaiheessa sitoudutaan enemmän jne. joten mukaan lähteminen on mahdollisimman avointa ja riskitöntä. Tällä hetkellä ennakkomarkkinoinnissa ovat jo urheilualueen tontit.

Tervetuloa toimijaksi Zeniittiin!

Yhteystiedot:

Miia Marjanen
elinkeinojohtaja
050 3169701
miia.marjanen(at)kempele.fi

tai

Soile Pitkänen
elinkeinokoordinaattori
040 626 7271
soile.pitkanen(at)kempele.fi

Zeniitin matkailualueen keskelle tuleva 10 ha järvi on toiminut Destian louhoksena, mutta sen käyttö on lopetettu vuoden 2017 lopussa ja louhoksen hallinta on siirtynyt Kempeleen kunnalle kesäkuussa 2019. Louhoksen paikalle muodostuu kirkasvesinen kalliojärvi, kun veden tyhjennys lopetetaan. Kempeleessä on vastaava, mutta pienempi järvi lähistöllä Ouluntullin Nesteen takana.

Zeniitin järven ollessa matkailualueen keskellä, sen maisemointiin ja suunnitteluun on kiinnitetty erityistä huomiota ja järvestä tullaan tekemään koko alueen vetovoimainen keskus. Suunnittelussa on otettu huomioon yleisesti järven viihtyvyystekijät kuten myös useiden lajien harrastusmahdollisuudet, kuten esimerkiksi kiipeily sekä melontaharjoittelu ja lasten uinti. Uimarantana kallion suojassa oleva osuus on tuulelta suojassa.

Järven kalliot lujitetaan ja louhitaan ja yläreunaan sekä puoleen väliin järveä rakennetaan valaistut ja aidatut näköalareitit. Myös näköalatasanteita on tulossa, sekä alue beach volleyn pelaamiseen. Majoitukselle ja vesistöä hyödyntävälle sauna/kahvila toiminnoille on tulossa mahdollisuus sijoittua vesistön ääreen. Järvestä tulee Kempeleen kunnan kolmas virallinen uimaranta. Virkistysreitit tulevat useasta suunnasta Zeniittiin ja palvelevat vapaa-ajan ja liikunnan mahdollisuuksia. Zenittiin on siis hyvät yhteydet sekä pääväyliä pitkin autolla, että pyöräteitä, latuja ja polkuja pitkin reitistöjä hyödyntäen.

Lisätietoa

Lisätietoja

Elinvoimajohtaja
Miia Marjanen
p. 050 3169 701
etunimi.sukunimi@kempele.fi

Elinkeinokoordinaattori 
Soile Pitkänen
p.040 626 7271
etunimi.sukunimi@kempele.fi