Matkailualue Zeniitti

Alueen kehittämisen tavoiteaikataulu

  • 2019 järvi Kempeleen kunnan hallintaan kesäkuussa
  • 2019 osayleiskaava hyväksyttynä
  • 2019 viitesuunnitelma valmiina
  • 2019-2025 kalliojärven ja ympäristön rakentaminen
  • 2021 vuoden loppu asemakaava hyväksyttynä
  • 2022-2030 teitä ja kunnallistekniikkaa rakennetaan, sitä mukaa kun kunnallistekniikka on rakennettu, voi kohteiden rakentaminen tonteille alkaa.

Tervetuloa toimijaksi Zeniittiin!

Miltä alue näyttää nyt? Katso ilmalentovideo!

Kysy lisää ja ota rohkeasti yhteyttä!

  • Miia Marjanen, elinkeinojohtaja, puh. 050 3169701, miia.marjanen@kempele.fi
  • Soile Pitkänen, elinkeinokoordinaattori, 040 626 7271, soile.pitkanen@kempele.fi

Kempele on lähes 19 000 asukkaan kunta vahvan 250 000 asukkaan talousalueen ytimessä Oulun seudulla. Alueen väestön keski-ikä on yksi Euroopan nuorimmista. Kempele sijaitsee Oulun lentoaseman lähistöllä, joka on Suomen toiseksi vilkkain yli miljoonalla vuosittaisella matkustajamäärällään. Oulun seudun väestönkasvu on pohjoismaiden nopeinta. Kempeleessä on oma rautatieasema ja kunnan suhteellinen väestönkasvu on Suomen nopeinta. Kunnassa perustetaan noin 100 uutta yritystä vuosittain.

Matkailu kasvaa koko alueella n. 3 % vuosivauhtia (2019) ja uusia matkailuinvestointeja on tulossa Kempeleeseen, Ouluun ja lähiseudulle. Neljän kilometrin päässä sijaitseva Kauppakeskus Zeppelin ja tapahtuma- ja vapaa-ajan keskus Zemppi sekä virkistusuimala Zimmari ja Leo's Leikkimaa muodostavat matkailukeskittymän Kempeleessä Honkasen alueelle. Toinen suunta on Vihiluoto meren äärellä lentokentän läheisyydessä, jossa rannan hyödyntäminen ja runsas linnusto luovat mahdollisuuksia matkailulle.

Kempeleen matkailualue Zeniitti rakentuu Oulun ja Kempeleen rajan tuntumaan nelostien läheisyyteen seuraavien vuosien aikana. Alueen Master Plan on valmistunut 2015 ja alueen keskiössä olevan Destian entisen louhoksen käyttö on lopetettu 2017. Maan hallinta on kesäkuussa 2019 siirtynyt Kempeleen kunnalle ja louhoksen pohjaustyöt on aloitettu 2019. Vesi alkaa nousta louhokseen kun tyhjennys lopetetaan ja louhoksen paikalle muodostuu hienosti maisemoitu, kirkasvesinen kalliojärvi. Järven seinämät muotoillaan ja reunamille rakennetaan valaistu ja aidattu näköalareitti. Myös kiipeilyyn, beach volleyn pelaamiseen ja melontaharjoitteluun tulee loistavat olosuhteet. Kuten myös lasten uinnille ja pitkän matkan uinnille. Järven koko on n.10 ha.

Alue on kaavoitettu matkailulle ja viitesuunnitelma liikenteen ja toimintojen sijoittumiseksi on valmistunut syksyllä 2019. Alueelle on tulossa ja haussa monipuolisesti matkailutoimintoja ja -yrityksiä. Viitesuunnitelma mahdollistaa täysin uusiakin ideoita ja toimintoja. Tontteja tulee suunnitelmien mukaan hotelli- ja mökkimajoitukselle, matkailua palvelevalle kaupalle ja vähittäiskaupalle moottoritien läheiseen osuuteen aluetta, tilavaraukset seikkailupuistolle, isommalle elämyskohteelle tai kylpylälle, safarien tukikohdalle, vesistön ääreen saunakohteelle sekä moottoritien läheisyyteen tapahtuma- areenalle. Hotellin kannattavuustutkimus on tehty ja sen mukaan suositeltu konsepti isommalle hotellille on 120 huoneen midscale - hotelli. Alueella tulee olemaan myös leirintäalueen tontti ja järven eteläpuolelle on rakentunut Ajax Sarkkirannan ja Kempeleen Kirin yhteinen palloiluhalli, joka tulee täydentymään urheilutalolla vuoden 2021 aikana. Järvellä tulee olemaan talvisaikaan mahdollisuus avantouintiin sekä luisteluun.

Kempeleen virkistysreitistöt yhdistyvät Zeniitissä, mikä mahdollistaa todella helpon harrastamisen alueella ja esimerkiksi ski in - ski out ja bike in - bike out -hotellin rakentamisen rantatontille. Myös valtakunnallinen moottorikelkkareitistö kulkee alueella ja mahdollistaa kelkkailun ja siihen perustuvan yritystoiminnan kehittämisen jatkossa. Neste K Ouluntullissa toimii jo moottorikelkkavuokraamo.

Alueen saavutettavuus on ykkösluokkaa, lentoasema on vain 10 kilometrin päässä, Kempeleessä on oma rautatieasema ja Oulun keskustaan on 10 kilometriä matkaa. Koko seudun kohteet ovat siis helposti saavutettavissa Zeniitistä käsin ja matkailun vetovoimatekijöiden kasvu lähialueilla tukee toinen toisiaan.

Zeniitin viitesuunnitelma valmistui lokakuussa 2019 asemakaavoituksen pohjaksi. Viitesuunnitelman laati MUUAN Oy. Tutustu suunnitelmaan tästä. 

Haluatko sinä sijoittua Zeniittiin?

Alueen toimijoiden haku on nyt käynnissä ja kaavoitukseen pääsee vielä vaikuttamaan, mikä tarkoittaa juuri yrityksellesi räätälöityä tonttia ja liiketoimintaasi palvelevaa infraa. Kaikki toimijat ovat sijoittumassa täysin uudelle alueelle ja toimiakseen alue tarvitsee useita eri palveluita, sen vuoksi aiomme muodostaa sijoittuvien toimijoiden kanssa aiesopimuksen vuoden 2020 loppuun mennessä, jolloin sijoittuvat toimijat tietävät mitä muuta alueelle on tulossa ja miten alue on kehittymässä jo ennen investointeja. Sopimus muodostetaan vaiheittain, ensimmäisessä vaiheessa ilmaistaan kiinnostus, seuraavassa vaiheessa sitoudutaan enemmän jne. joten mukaan lähteminen on mahdollisimman avointa ja riskitöntä.

Tervetuloa toimijaksi Zeniittiin!

Yhteystiedot:

Miia Marjanen
elinkeinojohtaja
050 3169701
miia.marjanen(at)kempele.fi

tai

Soile Pitkänen
elinkeinokoordinaattori
040 626 7271
soile.pitkanen(at)kempele.fi

Zeniitin alueelle on suunnitteilla n. 40-50 M€ investoinnit tulevaisuudessa sekä n. 100 työpaikkaa. Rekisteröityjä yöpymisiä alueella arvioidaan olevan n. 115 000 vuonna 2030. Alueen ohitse kulkee VT4-moottoritie ja 30 000 autoilijaa päivittäin. Lähellä on myös Oulun lentoasema ja Kempeleen rautatieasema. Alueen läpi kulkee Kempeleen virkistysreitit sekä ladut ja alueen keskelle tuleva 10 ha järvi tulee olemaan suosittu uintikohde kesäisin.

Moottoritien välittömään läheisyyteen on suunnitteilla butiikkikauppojen kortteli, joka tarjoaa uniikin ostoskokemuksen ympäristöllään, sekä uniikeilla liikkeillään. Liikkeiden valikoimassa on esimerkiksi pukeutumista, kenkiä, lahjatavaroita, koruja sekä kahvilatoimintaa. Myös vähittäiskauppaa on suunniteltu tähän yhteyteen. Liikkeet muodostavat yhdessä pihapiirin, jonka keskelle tulee tapahtumatori ympärivuotiseen käyttöön. Se mahdollistaa muun muassa joulutorin sekä erityyppisten markkinoiden järjestämisen.

Butiikkikortteliin sijoittuvat yritykset ovat haussa 2019 - 2020 ja sijoittuvien toimijoiden kesken on tarkoitus muodostaa vaiheittainen puitesopimus yhdessä kunnan kanssa.

Zeniitin matkailualueen keskelle tuleva 10 ha järvi on toiminut Destian louhoksena, mutta sen käyttö on lopetettu vuoden 2017 lopussa ja louhoksen hallinta on siirtynyt Kempeleen kunnalle kesäkuussa 2019. Louhoksen paikalle muodostuu kirkasvesinen kalliojärvi, kun veden tyhjennys lopetetaan. Kempeleessä on vastaava, mutta pienempi järvi lähistöllä Ouluntullin Nesteen takana.

Zeniitin järven ollessa matkailualueen keskellä, sen maisemointiin ja suunnitteluun on kiinnitetty erityistä huomiota ja järvestä tullaan tekemään koko alueen vetovoimainen keskus. Suunnittelussa on otettu huomioon yleisesti järven viihtyvyystekijät kuten myös useiden lajien harrastusmahdollisuudet, kuten esimerkiksi kiipeily sekä melontaharjoittelu ja lasten uinti. Uimarantana kallion suojassa oleva osuus on tuulelta suojassa.

Järven kalliot lujitetaan ja louhitaan ja yläreunaan sekä puoleen väliin järveä rakennetaan valaistut ja aidatut näköalareitit. Myös näköalatasanteita on tulossa, sekä alue beach volleyn pelaamiseen. Majoitukselle ja vesistöä hyödyntävälle sauna/kahvila toiminnoille on tulossa mahdollisuus sijoittua vesistön ääreen. Järvestä tulee Kempeleen kunnan kolmas virallinen uimaranta. Virkistysreitit tulevat useasta suunnasta Zeniittiin ja palvelevat vapaa-ajan ja liikunnan mahdollisuuksia. Zenittiin on siis hyvät yhteydet sekä pääväyliä pitkin autolla, että pyöräteitä, latuja ja polkuja pitkin reitistöjä hyödyntäen.

Lisätietoa

Lisätietoja

Elinkeinojohtaja
Miia Marjanen
p. 050 3169 701
etunimi.sukunimi@kempele.fi

Elinkeinokoordinaattori 
Soile Pitkänen
p.040 626 7271
etunimi.sukunimi@kempele.fi