Lukulemmikki

Lukulemmikille pääsevät lukemaan kouluikäiset lapset. Lukukoirien lisäksi tiettyinä erikseen ilmoitettuina päivinä paikalla voi olla myös muita lukulemmikkejä, kuten kissoja.

Lukulemmikille pääsee lukemaan Kempeleen pääkirjastossa syyskaudella 2022 lauantaisin 15.10., 19.11. ja 17.12. klo 12-13.

Suomen Karva-Kaverit ry:n logo

Varaa lukuaika 10-15 minuutin lukuhetkeen sähköpostitse osoitteesta kirjasto@kempele.fi tai puhelimitse p. 050 316 9409.

Lukuhetkiä varten on kehitetty lukulemmikkipassi. Lukuhetkeen osallistuva lapsi saa passiin leiman ja neljä leimaa keränneille on luvassa pieni palkinto. Passin saa kirjastosta.

Mikä lukukoira?

Lapsi lukee ääneen ja koira kuuntelee. Lapsi lukee koiralle rauhallisessa paikassa, paikalla on lapsen ja koiran lisäksi vain koiran ohjaaja. Koira kuuntelee, se ei arvostele lukemista, ei korjaa virheitä eikä naura lukijalle. Lukukoira auttaa ja innostaa lasta oppimaan lukemaan.

Miksi lukukoira?

Tavoitteena on lukuharrastuksen edistäminen ja onnistuneen lukukokemuksen luominen lapselle. Koirien on todettu lisäävän ihmisen mielihyvähormonien määrää sekä rentouttavan mieltä, minkä vuoksi niiden vaikutus myös lukemiseen liittyvissä haasteissa on myönteinen. Koiralle lukemisen on todettu auttavan lukihäiriöisiä lapsia. Koiran läsnäolo vähentää lukemiseen liittyvää kynnystä ja stressiä. Koira ei arvostele, takerru virheisiin tai keskeytä – lapsella on rauha harjoitella lukemista.

Lukukoira Kempeleessä

Lukukoiratoiminta käynnistyi Kempeleessä syksyllä 2019 yhteistyössä Suomen Karva-Kaverit -yhdistyksen vapaaehtoisten kanssa. Lukuhetkiin osallistuvien koirien soveltuvuus kaverikoiratehtäviin on testattu. Lukuhetkeen osallistuvat lapsi, koira ja koiran ohjaaja. Ohjaajan tehtävä on valvoa lukuhetkeä sivusta, mutta ei puuttua sen kulkuun.

Lukukoiratoiminnasta

Lukukoirailmiö on levinnyt Eurooppaan Yhdysvalloista. Suomessa kirjastoista ensimmäisenä aloitti Kaarinan kaupunginkirjasto vuonna 2011 Tartu tassuun –lukuhankkeellaan. Samana vuonna lukukoiratyönsä aloitti Espoossa toimiva Börje. Lukukoiratoiminta on nykyään yleistä useissa kirjastoissa ja kouluissa ympäri Suomen.

Suomen Karva-Kaverit

Lisätietoa

Ajankohtaista

Satutuokiot torstaisin klo 10.00.

To 6.10. klo 10.00 Voimaa ruuasta -luento (Leea Järvi)

To 6.10. klo 18.00 Lauluja luonnosta -konsertti: Kempele-opiston esiintyjiä

La 8.10. klo 13.00 "Kulje valoon, kulje aurinkoon" - kirjailijavieraana Esko Valtaoja. Tapahtuma on osa Vanhustenviikon ohjelmaa.

To 13.10. klo 18.00 Tavallisten Miesten Kirjallisuuspiiri. Kirjana Gogol, Nikolai: Kuolleet sielut

La 15.10. klo 12.00-13.00 Lukulemmikit tavattavissa

To 27.10. klo 17.30 Sari Holapan kirjallisuuspiiri. Kirjana Casarett, David: Kuolema Kukko-onnen majatalossa

Ke 9.11. klo 17.30 Kirjailijavieraana Mirja Heikkilä. Heikkilä esittelee kirjaansa Herkkäkorvainen tyttö.

To 17.11. klo 18.00 Kempele-opiston musiikkituokio

Kempeleen tapahtumakalenteri - Liput Kempeleen kunnan kulttuuritapahtumiin Kempeleen kirjastosta!

Näyttelyt

Lokakuu: Janne Hakalahden näyttely "Katso", öljyvärimaalauksia

Marraskuu: Leena Kyyrön näyttely "Sanojen keskellä"

Haluatko pitää näyttelyn pääkirjastossa Zeppelinissä? Lue ohjeet näytteilleasettajille ja ota yhteyttä kirjastoon!