Pyöräkadun liikennesäännöt

to syysk. 28 10:27:00 2023

Kempeleessä sijaitsee pyöräkatu Pekurinpolulla, välillä Pekurintie-Haapamaantie. Pyöräkatu on uusi katutyyppi, jossa kuljetaan pyöräilijöiden ehdoilla. Pyöräkadulla vallitsee oikeanpuoleinen liikenne. Pyöräkadulla saa ajaa myös moottoriajoneuvolla, mutta vauhti on sovitettava pyöräilijöiden mukaan ja pyöräilijöille on annettava esteetön kulku.

Yleensä pyöräkadulla on oma jalkakäytävä jalankulkijoille. Pekurinpolulla sitä ei ole, vaan jalankulkijat käyttävät samaa väylää kuin pyöräilijät ja muut ajoneuvot.
Ajoneuvon liittyessä pyöräkadulle molemmista suunnista tulevia pyöräilijöitä on väistettävä.

Pyöräkadulle ei ole määritelty mitään omaa nopeusrajoitusta, vaan pyöräkadun nopeusrajoitus osoitetaan erikseen. Pekurinpolulla vallitsee aluenopeusrajoitus 30 km/h.
Ajoneuvon pysäköinti pyöräkadulle on sallittu ainoastaan merkityillä pysäköintipaikoilla, pois lukien liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella varustetun ajoneuvon pysäköinti, tämä ei saa kuitenkaan aiheuttaa kohtuutonta haittaa pyöräkadulle.

Tästä pyöräkatu alkaa Pekurintieltä tultaessa.

Tästä pyöräkatu alkaa Haapamaantieltä tultaessa.

Pyöräkatu päättyy kuvanmukaisella merkillä, tässä tapauksessa merkki sijaitsee pyöräkatua tultaessa Pekurintien suunnasta, ennen Haapamaantielle liittymistä.

Pyöräkatu on yleistyvä katutyyppi ja tämän takia on tärkeää tutustua pyöräkadun liikennesääntöihin.

Katso alta Autoliiton ohjevideo pyöräkaduista: