Pidetään koirat kiinni ja kerätään niiden jätökset taajama-alueella

ma huhtik. 27 10:27:00 2020

Koiranomistajan on hyvä perehtyä koiriin liittyvään lainsäädäntöön, jossa määrätään muun muassa koirien kiinnipitovelvollisuudesta ja koirien jätösten keruusta.

Lain mukaan koirat on pidettävä taajamissa kytkettyinä.Laissa on mainittu paikat, joissa koiria ei saa ulkoiluttaa. Kiellettyjä ovat yleiset uimarannat, torit toriaikana, lasten leikkipaikat, urheilukentät sekä yleiseen käyttöön kunnostetut hiihtoladut.

Myös metsästyslaissa säädetään koiran kiinnipitovelvollisuudesta; maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella.

Järjestyslain mukaan koirien jätökset on kerättävä taajamien hoidetuilta alueilta. Tällaisia alueita ovat kuntien ylläpitämät ja yksityishenkilöiden hoitamat alueet. Lakiin perustuen, mutta myös vastuuntunnosta koiranomistajien tulee kerätä koiriensa jätökset pois taajaan asutuilla alueilla ja yleisillä ulkoilualueilla, kuten puistoissa. Monelta ristiriidalta vältytään, kun koiranomistajat totuttelevat keräämään koiransa jätökset roska-astioihin. Kempeleessä kaikki yleisten alueiden roska-astiat ovat myös koirankakkaroskiksia. Myöskin jotkin yksityiset kiinteistöt ovat merkanneet roska-astiansa kunnasta saatavalla tarralla, jotta ohikulkevat koiranulkoiluttajat voivat pudottaa koirankakkapussinsa luvalla heidän roskikseen.