Johtoryhmän blogi: kunnanjohtaja - Aina löytyy syitä liikkua

ti marrask. 14 08:50:00 2023

Kempele on saanut kunnian toimia Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointifoorumin isäntänä vuonna 2023. Tämä alan vuosittainen ykköstapahtuma maakunnassa järjestetään Linnakankaan koululla keskiviikkona 15.11. teemalla ”Muutos Nyt – hyvinvointia kuntaan liikunnalla!”. Tilaisuuden tavoitteena on pysähtyä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvän viimeisimmän tutkimustiedon ja hyvien käytänteiden äärelle, lisätä eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja kumppanuutta sekä palkita alan toimijoita onnistumisista. Tänä vuonna Hyvinvointifoorumissa pureudutaan erityisesti suomalaisten liikkumista lisääviin toimiin sekä kutsuntaikäisten hyvinvoinnin tilaan Pohjois-Pohjanmaalla. Päivä huipentuu kaikille avoimeen asiantuntijapaneelikeskusteluun "Kansakunnan kunto romahtaa?". Paneelin jälkeen Vihiluodossa voi käydä kokemassa Marrastulet.

Kempele on erinomainen valinta Hyvinvointifoorumin tapahtumapaikaksi. Kunta tunnetaan määrätietoisesta työstä liikunta-, ulkoilu ja virkistysolosuhteiden kehittämiseksi. Olosuhdeinvestointien lisäksi asukkaiden liikkumista on pyritty edistämään pitkäjänteisesti monipuolisilla liikuntapalveluilla ja -ohjauksella sekä järjestämällä erilaisia liikunnallisia tapahtumia ja kampanjoita yhdessä kolmannen sektorin toimijoiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Laadukas ja laaja-alainen työ ei olekaan jäänyt vaille huomiota. Pohjois-Pohjanmaan liitto palkitsi Kempeleen vuonna 2022 Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointiteko -tunnustuksella. Samana vuonna Kempele sai maakunnan Urheilugaalassa Liikkuvin kunta -palkinnon.

Liikunta on kuulunut myös omaan elämääni niin kauan kuin muisti antaa myöten. Perusmottonani on toiminut ”tunti liikuntaa päivässä”. Oman motivaation ja liikkumisen innon kannalta oleellisen tärkeää on ollut se, että lajikirjo on ollut monipuolinen eri vuodenaikoja myötäillen. Fiilistelen liikkumisen iloa tietoisesti myös eri some-alustoilla. Tavoitteena on välittää urheilun tuomaa hyvää oloa, energiaa ja tunnetta seuraajilleni. Mielessä on aina kaino ajatus, josko joku päivityksistäni innostaa muitakin liikkumaan. Ehkäpä näin on toisinaan myös käynyt, sikäli kun Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n vuonna 2018 myöntämää Vuoden liikuttaja -tunnustusta maakunnan Urheilugaalassa uskaltaa näin tulkita.

Miksi minä liikun? Olen tullut siihen päätelmään, että aina löytyy syitä liikkua. En erityisemmin ole nähnyt vaivaa lukeakseni tutkimuksia, miksi ja miten minun pitäisi liikkua, vaan perustan tekemiseni pitkälti siihen, mikä on tunne ja kokemus liikkumisesta. Tässä koottuna kolme minulle tärkeintä syytä liikkua, riippumatta siitä, onko niillä tieteellistä pohjaa:

1)      Liikunta tekee hyvää ruumiille ja sielulle. On yksinkertaisesi mukava tuntea olevansa hyvässä kunnossa. Kun liikkuu säännöllisesti, jaksaa kotona ja töissä paremmin, on tehokkaampi, kärsivällisempi ja luovempi, uni maistuu öisin ja painokin pysyy kurissa. On siis hyvä mieli. Sillä pötkii jo pitkälle.

2)      Liikkuessa ehtii ajatella. Kuntajohtajan työ on kokoaikaista ja kokonaisvaltaista, julkista ja hektistä, ja päivien aikana käsiteltävien asioiden kirjo laaja. Kunnanjohtajan pöydälle kulkeutuvat usein myös kinkkisimmät ongelmatilanteet ratkottavaksi. On varsin tavallista, että alituinen kiire, riittämättömyyden tunne ja kompleksiset kriisit kuormittavat mieltä. Onkin tärkeää löytää aikaa rauhoittumiselle ja ajattelulle. Minulle tuo aika löytyy luontevimmin urheillessa. Tunnin parin sali-, juoksu-, pyörä- tai hiihtolenkkien aikana ovat lukemattomat asiat löytäneet vuosien varrella mielessäni ratkaisun, ongelmat asettuneet mittakaavoihin ja hajanaiset tiedonpalaset löytäneet kokonaisuudesta paikkansa. Ajatustyölle on oltava ja kannattaa antaa aikaa, ratkaisujen löytäminen kun keventää kaikkea kuormaa.

3)      Liikkuminen on kivaa, liikunta tuottaa hyvää oloa ja liike toimii lääkkeenä moneen olotilaan ja vaivaan. Lenkit kavereiden kanssa ja pelit joukkueiden kesken ovat nautinnollisia, toisinaan suorastaan terapeuttisia. Liikuntaharrasteet tarjoavat myös mahdollisuuksia laajentaa sosiaalisia verkostoja ja ystäväpiiriä. Kavereita tuskin on koskaan liikaa.    

Elämäntapa ja -tyyli ovat henkilökohtaisia valintoja. Sama pätee liikuntatottumuksiin. Useat viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että suomalaiset liikkuvat terveytensä kannalta liian vähän.  Yksilöiden terveyttä edistäviin valintapäätöksiin voidaan kuitenkin vaikuttaa. Ei pakolla, vaan kannustamalla, innostamalla, mahdollistamalla ja valistamalla. Liikunnallinen elämäntapa on sijoitus omaan hyvinvointiin, terveyteen ja jaksamiseen. Syyt olla liikkumatta vaikuttavatkin usein tekosyiltä, varsinkin, kun kaikki liike on hyvästä, oli sitten kyse arjen askareista, tavanomaisesta kuntoilusta tai tavoitteellisesta urheilusta. Pääasia on, että liikutaan!

 

Tuomas Lohi
Kunnanjohtaja, FT