Sisältö

Art Linnakallio goes Baana

Vuonna 2019 Art Linnakallio toteutetaan Kempelettä halkovan kevyenliikenteen väylän, Baanan, varrella. 

Kempeleen kunta järjesti elokuussa 2017 kansainvälisen kuvanveistosymposiumin Art Linnakallion Linnakallion louhosalueella, joka on tulevaisuuden Zeniitin matkailu- ja virkistysalue. Art Linnakallio aloitti Kempeleessä kansainvälisten taidesymposiumien sarjan. Kuvanveistosymposiumissa neljä kuvanveistäjää eri puolilta maailmaa toteuttivat alueelle veistoksia.

Art Linnakallio goes Baana 2019 - teemalla haettiin taiteilijoita portfoliohaulla suunnittelemaan ja tekemään paikkasidonnaisia teoksia Kempeleen kunnan kahdeksan alikulkusillan yhteyteen. Alikulkusillat sijaitsevat Kempeleen vilkkaimman pyöräily- ja kävelyreitti Baanan varrella.

Neljä taiteilijaa sekä 3 työryhmää ryhtyvät suunnittelemaan teoksiaan kunnan kahdeksan alikulkusillan yhteyteen pyöräily- ja kävelyreitti Baanan varrella. Lisäksi yksi alikuluista toteutetaan yhteisön voimin. Teos tulee koostumaan kempeleläisten tarinoista Kempeleestä. Tekstit tulevat tunnelin seiniin sekä kuuluvat ääniteoksena.

Valitut taiteilijat ovat Marko Anttila, Veera Komulainen, Leena Pukki sekä Katja Määttä. Työryhmissä työskentelevät Timo Tyynismaa, Jussi Hukkanen, Lasse Rimpilä, Päivi Pussila ja Raimo Törhönen, sekä Johanna Ruotsalainen, Susanna Ruotsalainen ja Minna Mikkonen. Tunneleihin on luvassa luonto ja eläinaiheista kuvitusta. Teoksia ryhdytään valmistamaan viikolla 29. Taiteilijoiden työskentelyä voi käydä seuraamassa paikan päällä, mutta kulkijoiden tulee varautua alikulkujen yhteydessä tapahtuvaan maalaustyöhön. Art Linnakallio goes Baana töiden viralliset avajaiset ovat 30.8.2019.

Art Linnakallio goes Baana 2019

Taiteilijat / Artists

Marko Anttila

Maver eli Marko Anttila on Kempeleestä lähtöisin ja nykyisin Oulussa asuva graffiti- ja katutaiteilija. Uransa aikana hän on pelannut jääkiekkoa Kempeleen Kiekko-ketuissa alle kaksi vuotta, mutta maalaamisesta kokemusta on lähes 20 vuotta. Taulujen sijasta hän maalaa pääosin suoraan seinään, esimerkiksi alikulkuihin, rakennuksien sisä- ja ulkopinnoille ja muuntamokaappeihin. Hänen teoksissaan aihe, väri sekä sommitelma ovat tärkeässä roolissa – välittäen katsojalle tunnelman ja kokonaiskuvan, mutta yleensä jättäen tilaa myös mielikuvitukselle sopivan summittaisuuden luomana.

Kissankulman alikulkuun maalattava teos sisältää useampia kuvia liittyen Kempeleen alueen luontoon, sekä myös vanhaan pappilaan, joka vaurioitui pahoin tulipalossa keväällä 2019. Taiteilijalla on myös vahva tunneside tuhoutuneeseen rakennukseen – hänen vietettyään lapsuudessaan ja nuoruudessaan paljon iltoja kyseisessä rakennuksessa nauttien hyvästä ilmapiiristä ja ystävien seurasta.

Veera Komulainen

Veera Komulainen on Salzburgissa, Itävallassa työskentelevä kuvataiteilija, kuvittaja. Veera Komulainen valmistui taiteiden maisteriksi Singaporesta Faffles Design Academystä 2012 ja kuvataidekasvatuksen maisteriksi Lapin yliopistosta 2018. Hänen pääilmaisukeinonsa ovat urbaani katutaide, editorial kuvitukset, metalligrafiikka ja piirustus. Komulainen on pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 2014 ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Viimeisin hänen julkinen taideteos on Helsingin metropysäkin seinäteokset Mellunmäessä (julkistettu joulukuussa 2018). Viimeisen vuoden ajan hän on toiminut aktiivisesti ulkomailla ja opettanut taidepajoja työhuoneellaan Salzburgissa, Itävallassa.
Veera Komulainen poimii kuva-aiheet luonnosta ja muistojen nostalgiasta. Tekniikasta riippumatta Komulaisen töissä näkyy lähes aina kasveja, muistoja menneistä ja tuttuja elementtejä Suomesta. Työskentelyä rajaavat paikan luonne, jonka kautta tarinaa jatketaan kuvallisella materiaalilla.

Leena Pukki

Leena Pukki on visuaalinen taiteilija, joka on kiinnostunut kulttuurisesta hegemoniasta, ihmisyydestä, ihmisten välisestä kanssakäymisestä, historiasta sekä vallan suhteista. Pukki maalaa seinämaalauksia, mediataidetta sekä puettavaa taidetta. Hän on mukana Miracle Workers ryhmässä, joka edustaa Suomea 2019 Venice biennaalissa.

Katja Määttä

Katja Määttä on helsinkiläinen graafikko ja kuvataiteilija. Graafikkona hän työskentelee mm. Infografiikan parissa. Teoksiaan hän toteuttaa teoksiaan kollaasein, maalaamalla tai piirtämällä. Katutaiteessa kollektiivinen tekeminen sekä yllättävyys inspiroi häntä. Katjan instagram

Työryhmä Katja Määttä ja Päivi Lindell

Katja Määttä ja Päivi Lindell ovat graafisia suunnittelijoita, katutaiteiljoita ja G-Rex katutaidekollektiivin jäseniä. Lindell ja Määttä ovat aiemmin tehneet yhteistyötä Helsinki Design Weekillä 2018 katutaideinstallaation parissa. Tänä vuonna he toteuttavat työryhmänä uuden teoksen HDW 2019 -tapahtumaan sekä Art Linnankallio goes Baana -katutaideprojektiin. Art Linnakallio goes Baana -projektiin Määttä ja Lindell maalaavat marja-aiheisen muraalin.

Työryhmä Timo Tyynismaa, Jussi Hukkanen, Lasse Rimpilä

Timo Tyynismaan ryhmässä työskentelevät lisäksi Jussi Hukkanen, joka on pitkän linjan oululainen kuvataiteilija. Hän on järjestänyt lukuisia yhteisnäyttelyitä ympäri Suomea. Hukkanen on tehnyt sekä maalauksia, sarjakuvataidetta, että kirjakuvitusta.

Lasse Rimpilä on katutaiteilija ja katutaideyhdistyksen aktiivi. Hän on kiertänyt pitkin Suomea kertomassa ja opastamassa erityisesti lapsia ja nuoria katutaiteesta. Hän on maalannut katutaidetta sähkökaappeihin, rakennuksiin, ja alikulkuihin.
Tyynismaa itse on arkkitehti, joka harrastaa myös kuvataiteita. Työryhmä tekee teokset kahteen alikulkuun.

Työryhmä Päivi Pussila ja Raimo Törhönen

Päivi Pussila ja Raimo Törhönen ovat oululainen taiteilijapariskunta, jotka työskentelevät Vanhalla Villatehtaalla Oulun Pikisaaressa. He työskentelevät pääosin itsenäisesti, mutta tekevät myös yhteisprojekteja.
Työryhmä Pussilan ja Törhösen tulevan teoksen nimi on Meijänmettä. Työn juuret ovat Päivi Pussilan lapsuusmuistoissa: hänen kotinsa sijaitsi Aropolulla Kempeleessä, parin kilometrin etäisyydellä teoksen sijoituspaikasta. Meijänmettä pohjautuu realistiseen maisemamaalaukseen, mutta pyrkii myös tavoittamaan muiston sisäisestä kauneuden kokemuksesta. Teos tuo näkyviin myös kempeleläisen, ehkä arkisen ja vaatimattoman maiseman hiljaisen kauneuden.

Työryhmä Johanna Ruotsalainen, Susanna Ruotsalainen, Minna Mikkonen

Johanna Ruotsalainen (1983) on oululainen säveltäjä ja kuvaitaiteilija. Ruotsalainen valmistui taiteen maisteriksi Lapin yliopistossa 2012. Hän on laaja-alainen taiteilija, joka tekee mediataidetta, äänitaidetta, sarjakuvia, säveltää ja maalaa. Hänen taidettaan on ollut esillä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ruotsalainen käyttää teoksissaan usein yhteisötaiteen keinoja paikan ja paikallisuuden teemojen tutkimiseen ja moniulotteisen paikkakokemuksen kuvittamiseen.

Simi Susanna Ruotsalainen (1981) on rovaniemeläinen mediataiteilija ja valokuvaaja. Hänen pääilmaisukeinonsa taiteilijana ovat animaatio, video sekä perinteiset ja kokeelliset valokuvatekniikat, joiden yhdistelmiä ja erilaisia ilmaisutapoja kerrostamalla teokset useimmiten rakentuvat. Hänen työskentelynsä teemoina ovat usein ympäristö, pohjoisuus ja ihmisyys suhteessa elettyyn ja koettuun todellisuuteen.

Minna Mikkonen on oululainen kirjailija ja sanataideohjaaja. Hän työskentelee monipuolisissa yhteisötaideprojekteissa kulttuuri osuuskunta ILMEen parissa sekä ohjaajana Oulun työllisyyspalveluiden taideryhmissä. Minnan esikoisromaani Kivenkerääjät ilmestyi vuonna 2015 ja parhaillaan hän on työstämässä toista romaaniaan.

Kempele Stories - Tarinoita Kempeleestä

Paikallisen yhteisön ajatukset, kokemukset ja havainnot Kempeleestä ovat toimineet taiteilijakollektiivin lähtökohtana ja inspiraationa urbaanissa yhteisötaideteoksessa Kempele Stories - Tarinoita Kempeleestä: Kahdessa kaikille avoimessa sanataidetyöpajassa sekä hoitolaitoksen muistelutyössä syntyneitä tekstejä nähdään kuvapintana ja kuullaan ääniteoksena yhdessä Art Linnakallio Goes Baana -kokonaisuuden alikulkusilloista syksyllä 2019. Eri-ikäisten ihmisten kertomuksia yhdistää yhteinen elinpiiri, paikka, jonka moniäänisyys tiivistyy intensiiviseksi ja moniaistiseksi kokonaisuudeksi yhdessä kollektiivisessa puheenvuorossa Kempeleestä.

         

Art Linnakallio 2017 -symposium


Kempeleen kunta järjesti elokuussa 2017 kansainvälisen kuvanveistosymposiumin Art Linnakallion Linnakallion louhosalueella, joka on tulevaisuuden Zeniitin matkailu- ja virkistysalue. Louhostoiminnan päättymisen jälkeen kirkas pohjavesi nousee louhokseen.

Art Linnakallio oli osa Kempele 150 v.-juhlavuoden ohjelmaa ja aloitti Kempeleessä kansainvälisten taidesymposiumien sarjan. Kuvanveistosymposiumissa neljä kuvanveistäjää eri puolilta maailmaa toteuttivat alueelle veistoksia. Veistokset sijoittuvat pääosin tulevan vedenpinnan alle, tulevina vuosina veistokset sijoitetaan pääosin kallion päälle. Näin saadaan aikaan upea ja pysyvä ympäristötaideteos, joka on kansanvälisesti harvinainen ja ainutlaatuinen kulttuurikohde.

Zeniitin alue sijaitsee Valtatien 4 varrella aivan Oulun rajan tuntumassa. Alueen visiona v. 2025 on olla Suomen ainutlaatuisin seikkailu- ja vapaa-ajan keskus, joka tarjoaa riemua, elämyksiä, viihdettä ja aktiviteetteja kaikenikäisille.

-----------------------------------------------

In August 2017, Kempele municipality hosted an international sculpture symposium in the ​​Linnakallio ​​quarry area, which will become a future tourism and recreation area called Zeniitti. After the quarry operation in the area has ended, clear groundwater will spring into the quarry.

Art Linnakallio was a part of Kempele's 150th anniversary program and launched a series of international art symposiums in Kempele. In the symposium, four sculptors from around the world crafted sculptures in the area. Sculptures were placed mostly beneath the future waterline while sculptures crafted in the future will be placed mostly on the cliff. This creates a magnificent and permanent environmental work of art, which will be an internationally rare and unique cultural object.

The Zeniitti area is located along highway 4 just off the Oulu border. Vision of the area is to be in year 2025 Finland's most unique adventure and leisure center, offering fun, entertainment and activities for people of all ages.

Taiteilijat /Artists


Alfio Bonanno

s./b. 1947
Tanska, Denmark
Tanskassa asuva, Sisiliassa v. 1947 syntynyt Alfio Bonanno on yksi ympäristötaiteen pioneereja maailmassa. Hän on toteuttanut paikkasidonnaisia teoksiaan 1970-luvulta asti eri puolilla maailmaa. Hänen teoksilleen on tyypillistä, että ne ottavat ideansa ympäröivästä tilasta hyödyntäen myös paikallista historiaa ja tarinoita. Olennaista hänen töissään on ollut myös ympäröivän yhteisön osallistaminen teoksen toteutukseen.

Alfio Bonanno CV


Latika Katt

s./b. 1948
Intia, India
Latika Katt on yksi Intian eturivin kuvanveistäjiä. Hän on laajan kansainvälisen uransa aikana osallistunut lukuisiin näyttelyihin ja symposiumeihin eri puolilla maailmaa. Ehkä merkittävin Latika Katt'in saama kansainvälinen tunnustus on 4th Beijing International Art Biennale'n pääpalkinto vuonna 2010. Hänen pääasialliset teosmateriaalinsa ovat kivi, pronssi ja keramiikka.

Latika Katt CV


Sakari Matinlauri

s./b. 1957
Suomi, Finland
Eturivin pohjoissuomalaisiin kuvanveistäjiin lukeutuva Sakari Matinlauri on uransa aikana työstänyt niin puuta, kiveä kuin metallia. Matinlauri omien sanojen mukaan: "Teosteni taustana on useimmiten filosofinen pohdintani yleismaailmallisista ilmiöistä ja asioista, maustan niitä kulttuurisilla tarinoilla." Hän on kotoisin Limingasta ja asuu Oulussa.

Sakari Matinlauri CV


Knut Wold

s./b. 1953
Norja,Norge
Norjalainen Knut Wold tunnetaan suurista arkkitehtoonisista kivi- ja puuveistoksistaan. Teokset sijoittuvat yleensä avoimeen tilaan. Knut Wold työskentelee paljon kivilouhoksilla, joten Linnakallio tulee olemaan hänelle toivottavasti kotoisa ja mieluinen työskentely-ympäristö. Oman taiteen tekemisensä ohella Knut Wold on myös kuratoinut lukuisia näyttelyitä Norjassa ja ulkomailla.

Knut Wold CV

Contacts

kirjasto- ja kulttuurijohtaja/library and culture director 

ms. Anne Toppari
p. +358 50 463 6457
anne.toppari(at)kempele.fi

Katalogi / Catalogue 2017