2018

KANSAINVÄLISYYSVIIKOT 2019

Miten toimin eri tilanteissa? Miten kulttuurit kohtaavat? Mitä seuraa, kun mokaan?
Mitä tarkoittaa tilannepukeutuminen? Mitä on työelämän hyvätapaisuus? Mihin
tapoja tarvitaan? Miten kohtaan toisen ihmisen? Miten osoitan arvostusta toiselle?

Lukuvuonna 2018–2019 Kempeleen lukion kansainvälisyysviikon teemana oli Tavattomasti tapoja. Teemaviikon tarkoituksena oli tutustua erilaisiin tapoihin ja kulttuureihin ympäri maailman. Nykyinen kansainvälisyysviikko on jatkumoa perinteelle, joka alkoi Kempeleen lukiossa jo vuonna 2003, joten kevään 2019 kansainvälisyysviikko oli jo kuudestoista. Vuosien varrella teemoja ovat olleet mm. lapsityövoima, vesi, naisen asema, jalkapallo, raha sekä hyvinvointi.

Opetushallitus on kannustanut suomalaisia kouluja tapakasvatusviikon järjestämiseen vuodesta 2013 alkaen. Kansainvälisessä maailmassa tapakasvatus ja kansainvälisyys liittyvät luontevasti toisiinsa, joten Kempeleen lukion kansainvälisyysviikon teema vastaa useaan ajankohtaiseen kysymykseen. Opetushallituksen edu.fi-sivuston mukaan nuorten on tärkeää ymmärtää, että tulevaisuus riippuu paljon ihmisten välisen vuorovaikutuksen sujuvuudesta ja siitä, miten osaa käyttäytyä tilanteen vaatimalla tavalla eri kulttuureista ja taustoista olevien ihmisten kanssa.

Kansainvälisyysviikolla teemaan liittyviä kysymyksiä lähestyttiin eri näkökulmista ja tutstuttiin yhdessä erilaisiin tapoihin ja kulttuureihin ympäri maailman. Muiden kulttuurien tunteminen auttaa ymmärtämään muiden lisäksi myös itseä ja lähiympäristöä, kun omat tavat ja tottumukset tulevat näkyviksi ja peilautuvat muihin. Keskeistä tapakulttuurissa ei siis ole erilaisten päälleliimattujen etikettisääntöjen opettelu, vaan se, että osaamme kohdata erilaisia ihmisiä, pyrimme ymmärtämään heidän toimintatapojaan ja osoitamme käytöksellämme arvostavamme heitä. Jokainen voi pakata aamulla reppuunsa tärkeät sanat “kiitos”, “anteeksi” ja “ole hyvä” – kaikki ne lisäävät hyvinvointia, viihtymistä ja välittämistä sekä koulussa että kotona.

Lukuvuoden 2018–2019 kansainvälisyysviikon hyväntekeväisyyskohteeksi valikoitui lokakuun 2018 alussa opiskelijaäänestyksellä oululaisen Furaha ry:n ylläpitämä Furaha Home of Hope -orpokoti Ugandassa. Avustusrahaa kerättiin yhteistyössä opiskelijakunnan kanssa muun muassa perinteisellä pullokeräyksellä.

Lukuvuonna 2018–2019 varsinainen kansainvälisyysviikko oli vuoden 2019 talvilomaa edeltävä viikko eli viikko yhdeksän, mutta yksittäisiä tapahtumia ja koulun yhteisiä tempauksia oli toki pitkin lukuvuotta. Teemaan liittyvää materiaalia tuotettiin oppitunneilla ja tietenkin kansainvälisyysviikon toimintapäivänä tiistaina 26.2. erilaisissa työpajoissa.

Ohjelmasta poimittua:

20.12.2018 Opiskelijakunnan järjestämät hyväntekeväisyysarpajaiset
24.1.2019 KV-kahvila
13.2.2019 KV-aamunavaus
18. - 22.2.2019 Tapaviikko
26.2.2019 KV-viikon toimintapäivä

8.45 - 9.30 Aija Saaren luento auditoriossa koko koulun väelle
9.45 - 12.45 opiskelijaryhmien omia työpajoja
12.55 - 14.25 vaihto-opiskelijoiden kuulumisia ja yhteislauluja auditoriossa

1.3.2019 KV-aamunavaus
13.3.2019 KV-aamunavaus

Lisätietoa

Kansainvälisyys

     

Yleistä

Tämän vuoden teema

Aiempien vuosien teemoja

Linkkejä