Miten metsään rakastutaan

                 


Ylen toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola valotti omaa luontosuhdettaan Kempeleen lukion kansainvälisyysviikoilla. Pilke silmäkulmassa hän totesi sen olevan parempi kuin suhteensa omaan vaimoon.

Peltola johdatti aiheeseen kertomalla omasta elämästään. Koko ikänsä hän on elänyt käytännössä samalla alueella pääkaupunkiseudulla. Lapsuudenkoti sijaitsi metsäisellä pihalla, ja kesät vietettiin metsäisessä mökkimaastossa. Luontoharrastus tuli luonnostaan ympäristön mukana.

Toimittajan työn lisäksi Peltolan elämään kuuluu monenlaista. Hän on muun muassa Metsähallituksen kansallispuistokummi, kalakummi, kalastuksenvalvoja Vantaalla ja Retki-lehden kolumnisti. Luontoa hän pääsee tarkastelemaan monesta näkökulmasta – myös tv-työnsä kautta.

Vuosien varrella Peltolalle on kehittynyt vastuullinen suhtautuminen kalastukseen. Kestävän kalastuksen idea on hänen mielestään tärkeä, sillä maassamme on 1,7 miljoonaa vapaa-ajan kalastajaa. Kalastamiseen on kuitenkin tullut esteitä. Vesivoiman rakentaminen on rajoittanut lohen kutumahdollisuuksia, ja myös turvevoima tuottaa omat seurauksensa: vesistöt sameutuvat. Edellisten lisäksi kaivosteollisuuskin vaikuttaa kalojen elinolosuhteisiin.

Mikko Peltola ihmettelee rakkaan harrastuksensa parissa sitä, että edelleen jotkut ihmiset pitävät haukea roskakalana. Hänen mielestään se on oikein hyvä ruokakala, eikä haukea voi syyttää myöskään siitä, että pelkästään se söisi muita lajeja.

Kalastuksessa on Peltolan mukaan monia puolia. Ammatti- ja vapaa-ajan kalastuksen lisäksi on huomattava myös kalaturismi. Venäjältä saapuu Suomeen kalaturisteja, ja myös tämän elinkeinon säilyminen vaatii työtä. Tosin leikkimielisesti Peltola heittää Suomen parhaiden lohijokien sijaitsevan Norjassa.

Kalastus ja toinen rakas harrastus pyöräily ovat vieneet Peltolan Suomen eri puolille ja myös moniin muihin maihin. Suurin kala on tullut pyydystettyä Sierra Leonesta. Mutta koko ei kuitenkaan ratkaise kaikkea: pienistäkin kaloista pitää hänen mukaansa iloita.

Pyöräily kuuluu Mikko Peltolan elämään kiinteästi. Pyörällä pääsee mitä erilaisimpiin paikkoihin, ja 130 kilometrin matka mökille taittuu nopeasti hyvän musiikin vauhdittamana. Viimeisin intohimo on läskipyöräily sekä kesällä että talvella.

Motokseen Peltola on tiivistänyt ajatuksen urheilusta: Miksi käydä kolme kertaa viikossa lenkillä, jos voi käydä kuusi kertaa. Aikaansaava mies.

Lisätietoa

Yleistä
     

Tämän vuoden
teemaviikko

Aiempien vuosien
teemoja