Aina voi vaikuttaa

                 

Ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Henna Haapala toi joulun alla iloisia uutisia Kempeleen lukion opiskelijoille. Lauantaina 12.12.2015 päättyneen Pariisin ympäristökokouksen lopputulos olikin parempi kuin kukaan oli osannut odottaa. Maapallon keskilämpötilan nousun asteluvuksi oli lähdetty neuvottelemaan 2 astetta, mutta neuvottelujen tuoksinassa päädyttiinkin yllättäen 1,5 asteeseen.

Haapala muistutti, että historiallinen päätös on toki vasta valtavan urakan alku. Tavoitteeseen pääsyn varmistamiseksi tarvitaan seurantatoimia ja teollistuneiden maiden tukea kehittyville maille, jotta nämä voivat siirtyä suoraan puhtaaseen energiaan ja näin välttää fossiilisten polttoaineiden massiivisen käytön. Tämä kaikki merkitsee panostusta uusiutuviin energianlähteisiin, ja siinä Suomella saattaisi olla mahdollisuus hyödyntää osaamistaan.

Haapalan luento päätti Kempeleen lukion 13. kansainvälisyysviikot innostuneeseen pöhinään. Haapala vakuutti lukiolaisille, että pienilläkin teoilla on vaikutusta ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Energian säästäminen, liikenteen päästöjen vähentäminen ja muut ympäristöystävälliset toimet saattavat lisäksi jopa säästää rahaa. Haapala haastoi nuoria miettimään: “Mikäpä todellakaan estää meitä tekemästä toisin?”

Haapalan mukaan asian on parhaiten kiteyttänyt presidentti Barack Obama, joka totesi Twitterissä, että me olemme ensimmäinen sukupolvi, joka tuntee ilmastonmuutoksen vaikutuksen, ja viimeinen sukupolvi, joka voi tehdä sille jotain. Haaste on suuri.

 

Lisätietoa

Yleistä
     

Tämän vuoden
teemaviikko

Aiempien vuosien
teemoja