Johtoryhmän blogi: kunnanjohtaja - Zeniitti vahvistaa seudun vetovoimaa

pe toukok. 10 13:14:00 2024

Kempeleen Linnakankaalle rakentuu kovaa vauhtia paikallisesti, alueellisesti ja kansallisestikin merkittävä matkailu- ja virkistysalue. Avoimen nimikilpailun tuloksena Zeniitiksi ristityn alueen sydämenä liplattaa lähitulevaisuudessa noin kymmenen hehtaarin laajuinen Aurinkojärvi. Kahdeksan metriä keskisyvä järvi syntyy pohjavedestä ja sijoittuu vuosikymmeniä louhosalueena toimineen montun pohjalle. Zeniitti tarkoittaa tähtitieteessä taivaan ylintä kohtaa, joka on suoraan katsojan pään yläpuolella. Päiväntasaajalla aurinko paistaa keskipäivällä kuumasti zeniitistä. Jos ei samaa kuumuutta, niin ainakin samaa fiilistä voi tulevaisuudessa kokea siis myös Kempeleessä.

Kempeleen kunta uskoo vahvasti Zeniittiin ja käyttää rohkeasti panoksia sen kehittämiseen. Myös yksityiset investorit ja yritykset ovat osoittaneet suurta kiinnostusta aluetta kohtaan. Tästä kertoo muun muassa se, että alueen kehittämistä koskevia esisopimuksia on allekirjoitettu jo kymmenittäin. Zeniitin kaava-alue on yli sadan hehtaarin suuruinen ja itse kaava hyvin mahdollistava. Alueelle odotetaankin lähivuosina ja vuosikymmeninä merkittäviä, jopa satojen miljoonien eurojen yksityisiä investointeja vapaa-ajan palveluihin, asumiseen, majoitukseen ja yritystoimintaan, sekä matkailuun. Jotta nämä investoinnit saadaan käyntiin, kunnan on rakennettava etunojassa alueen kadut ja muu infra valmiiksi. Zeniitissä ovatkin parhaillaan käynnissä mittavat kunnallistekniset työt.

Kempele panostaa Zeniitin alueeseen useasta eri syystä. Ensinnäkin monipuolinen virkistysalue palvelee kaikkine toimintoineen erinomaisesti kunnan asukkaita, lisää kuntalaisten asuinviihtyvyyttä, lähiympäristön virikkeellisyyttä, kunnan pito- ja vetovoimaa sekä tukee kunnan kasvua. Toiseksi Zeniitistä on odotettavissa merkittäviä taloudellisia hyötyjä kunnalle. Matkailijat käyttävät rahaa paikallisiin palveluihin, kuten majoitukseen, ravintoloihin, kauppoihin ja nähtävyyksiin, mikä lisää alueen kokonaistuloa. Kolmanneksi matkailu luo työpaikkoja monille aloille, kuten majoitus-, ravintola- ja viihdealalle. Tämä tukee työllisyyttä ja lisää paikallisen talouden elinvoimaisuutta. Neljänneksi Zeniitti tulee näkymään ja kuulumaan laajasti, mikä lisää kunnan kiinnostavuutta ja vahvistaa kunnan ja koko seudun dynaamista mainetta. Kasvavat asiakasvirrat hyödyttävät paikallisia yrityksiä ja kiinnostavuus houkuttelee uusia asukkaita ja yrityksiä kuntaan: yhä useampi haluaa olla osa Kempeleen tarinaa. Zeniitin matkailu- ja virkistysalueella huomioidaan myös kulttuurilliset arvot ja mahdollisuudet, mikä osaltaan rikastuttaa paikallista yhteisöä.

Zeniitti on Kempeleen kunnan jättisatsaus tulevaisuuteen. Juuri nyt elämme vaihetta, jossa kunta kantaa isoa vastuuta alueen kehittämisvalmiuksien luomisesta. Tämä vaihe nielee euroja, mutta on perusedellytys tulevien vuosien yksityisille investoinneille. Niiden merkitystä paikallisen talouden kehityksessä ja yhteisön elinvoiman vahvistamisessa tuskin voi yliarvioida.

Kempeleen kunnan strateginen visio on olla paitsi turvallinen kasvukunta myös rohkea edelläkävijä. Tästä jykevästä tulevaisuuskuvasta tehdään totta käytännön teoilla. Zeniitti on yksi keskeinen osa tätä tekojen sarjaa. Eikä kyse ole vain Kempeleestä, sillä Zeniitti tulee vahvistamaan koko seudun veto-, pito- ja elinvoimaa. Ja se on kaikkien hyödyksi.

Voit tutustua Zeniittiin ja seurata alueen rakentumista täältä: www.zeniittikempele.fi

 

Tuomas Lohi
Kunnanjohtaja