Rikkinäisestä autosta verkkokauppiaaksi - Elekma Oy:n tarina

to toukok. 02 16:00:00 2019

Elekma Oy on vuonna 2006 perustettu yritys, joka myy verkossa autojen korjaukseen liittyviä tuotteita. Yritys ryhtyy kesän aikana rakentamaan omia toimitiloja Zatelliittiin ja kääntää samalla uuden sivun yrityksen historiassa. Niinpä nyt onkin hyvä hetki kurkistaa, millaisia reittejä yrityksen polku on tähän mennessä kulkenut.

Vuonna 2006 Elekman perustaja Matti Lukkarila (kuvassa) asui perheineen Raahessa ja kävi palkkatöissä insinööritoimistossa. Lukkarilan henkilöauto oli mennyt rikki, ja merkkihuolto ei useista yrityksistä huolimatta osannut sitä korjata. Matti ryhtyi miettimään, eikö markkinoilta löytyisi laitetta jolla hän voisi itse paikantaa auton todellisen vian. EBayn kautta Lukkarila löysi saksalaisessa liikkeessä myynnissä olevia kaapeleita, joilla pystyisi itse lukemaan auton vikakoodeja. Tilaukseen lähtikin heti kolme kaapelia; yksi itselle, yksi kaverille ja yksi varalle. Ylimääräisen kaapelin Lukkarila päätti laittaa myyntiin Huuto.nettiin - ihan kokeillakseen josko joku muukin tarvitsisi vastaavaa tuotetta. Kaapeli teki kauppansa heti - korkeammasta hinnasta - joten businesraon haistanut Lukkarila möi heti kaikki kolme tilaamaansa laitteistoa ja teki Saksaan lisätilauksen. Samalla Lukkarila ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi perustamalla toiminimen.

Ensimmäisten kuukausien jälkeen kävi selväksi, että vikakoodien lukijoille oli markkinoilla kysyntää. Tuore yrittäjä perusti EPages 5 -alustalle verkkokaupan, jonka valikoimassa oli aluksi vain yksi tuote. EPages valikoitui alustaksi halvan hintansa vuoksi. Lukkarila myös etsi tuotteille edullisempia tilausreittejä ja ryhtyi tuomaan kaapeleita suoraan Kiinasta. Puoli vuotta yrityksen perustamisen jälkeen Lukkarila teki päätöksen; hän jäi pois päivätöistä ja ryhtyi kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Yhtiön toiminta lähti kasvuun ja vuonna 2008 yritys muutettiin osakeyhtiöksi. Tuotevalikoimaa kasvatettiin vähitellen ja esimerkiksi 2009 Lukkarila ryhtyi myymään autonostimia. Niistäkin ensimmäinen 20 kappaleen erä ehdittiin myydä ennen kuin ne saapuivat Suomeen.


Kuva: NEXLINK NL100 -vikakoodinlukija

EPages -alusta ei vastannut kasvaneen yrityksen tarpeita, ja niinpä Lukkarila osti verkkokauppaa varten avoimen lähdekoodin ohjelmiston, joka asennettiin vuokratulle palvelintilalle. Tämä alusta vastasi yrityksen tarpeisiin muutaman vuoden ajan. Seuraavaksi vuorossa oli ProsperCart -alusta, joka on edelleen yrityksen käytössä. Ohjelmisto sopii Elekman toimintoihin hyvin, mutta ProsperCartin myynti Oscar Software Oy:lle ei ole vienyt ohjelmiston kehitystä toivottuun suuntaan. Näköpiirissä voikin olla taas ohjelmiston vaihto josssakin vaiheessa.   

Elekma tuo tällä hetkellä maahan tuotteita Saksasta, Italiasta, Puolasta, Kiinasta, Espanjasta ja USA:sta. Kaikki tuotteet tulevat Kempeleen toimipisteelle, josta ne lähetetään asiakkaalle. Saapuneet erät ovat olleet pääosin erittäin hyvälaatuisia - koko tarinan aloittanutta kaapelia on myyty jo noin 7000 kpl, ja joukossa on ollut yksi 100 kappaleen huono erä. Hyvästä laadusta kertoo erittäin pieni palautusprosentti. Tuotteiden käyttöönottoa tukevat myös Elekman tekemät videot, joissa kerrotaan lyhyesti tuotteiden kasaamisesta ja käyttämisestä. 

Matti Lukkarilan ajatuksena on, että kaikkea uutta kannattaa aina kokeilla ja tarttua tuleviin mahdollisuuksiin. Joukosta voi löytyä onnistumisen avaimia. Elekman matkan varrella on kokeiltu mm. kansainvälistä kauppa Ruotsiin ja Viroon sekä konttorikoneiden myyntiä. Näistä ei löytynyt uutta menestystarinaa, ja ne on haudattu ainakin toistaiseksi.

Miten Kempele sitten liittyy yrityksen tarinaan? Lukkarilan perhe päätti vuonna 2013 muuttaa lähemmäs Oulua, kun perheen äiti pääsi opiskelemaan Ouluun. Aikansa sopivia vaihtoehtoja katseltuaan perhe osti tontin Linnakankaalta - sopivan läheltä Oulua, mutta kuitenkin rauhalliselta paikalta. Samalla myös Elekma siirtyi Kissankulmaan vuokratiloihin. Vuosien mittaan Kissankulman tilat ovat käyneet pieniksi ja epäkäytännöllisiksi. Niinpä yrittäjä otti yhteyttä kuntaan ja kyseli mahdollisia tonttivaihtoehtoja. Sopiva tontti löytyi Zatelliitin yritysalueelta Visorin vierestä. Tonttikaupat tehtiin huhtikuussa 2019 ja uusien tilojen pitäisi olla valmiit vielä kuluvan vuoden puolella. 

Kuva: Havainnekuva uusista toimitiloista   

Elekma työllistää nykyään yrittäjän lisäksi 4 kokopäiväistä henkilöä. Uusiin tiloihin tulee halli- ja toimistotilaa sekä Elekman myymälä. Kaiken kaikkiaan tilat ovat ensimmäisessä vaiheessa noin 700 k-m² kokoiset.