Kunnanjohtajan blogi: Nujerretaan korona, zempataan toisiamme

to marrask. 26 12:14:00 2020

Talvi on ottamassa niskalenkkiä syksystä. Maa hohtaa Kempeleessä valkoisena ja latukissat polkevat baananpohjia hiihtokuntoon. Syksyn pimeys on kohta takana, valo alkaa kammeta jälleen voitolle.

Olemme eläneet eriskummallisen koronavuoden. Tämä viheliäinen ”pirulainen” on sekoittanut meidän kaikkien päiväjärjestystä ja hallinnut keskustelua globaalisti läpi vuoden. Pandemian tuoma epävarmuus, pelko ja ahdistuskin ovat viipyneet keskuudessamme jo turhankin pitkään. Eikö tämä koskaan lopu? Epätietoisuus epidemian kestosta, alati muuttuvat rajoitustoimet sekä hallitsemattomasti vellovat keskustelut eri viestintäkanavissa koettelevat kansalaisten kärsivällisyyttä. Samalla, kun asiantuntijoiden ymmärrys itse viruksesta lisääntyy, myös epäilijöiden ja salaliittoteoreetikoiden äänenpainot voimistuvat. Läpimurto rokoterintamalla olisi todella tervetullut.

Korona on ottanut viime aikoina vahvemmin pihteihinsä myös kotimaakuntamme Pohjois-Pohjanmaan. Tartuntatapausten määrä on lähtenyt kasvuun, mikä on pakottanut tautitilannetta ja siihen liittyviä toimenpiteitä seuraavan alueellisen koordinaatioryhmän toimiin. Uudet, lähes jouluun saakka ulottuvat koronasuositukset ovat astuneet tänään voimaan, ja ne koskevat koko maakuntaa, myös Kempelettä. Suositukset on harkittu tarkkaan ja ne perustuvat kansallisiin epidemialinjauksiin, joita ovat olleet laatimassa terveydenhuollon ykkösasiantuntijat yhteistyössä eri viranomaisten kanssa. Ne on siis syytä ottaa vakavasti.

Elämme poikkeuksellista aikaa, joka vaatii meiltä runsaasti henkistä ponnistelua, venymistä ja pitkämielisyyttä. Ihminen on onneksi peremmiltään selviytyjä, ja se selviää tälläkin kertaa. Yhteinen vitsaus yhdistää, ja tie ulos kriisistä löydetään. Koronavirusepidemia tullaan selättämään, mutta vain yhdessä. Tällä kertaa olemme kaikki samassa veneessä, eikä pohjan vuotaminen ole kenenkään etu. Siksi onkin ehdottoman tärkeää, että huomioimme annetut suositukset ja zemppaamme myös kanssaihmisiämme tekemään kaikkensa, jotta ärhäkkäältä koronalta viedään into levitä joukossamme. Huolehditaan siis turvaväleistä ja käsihygieniasta, käytetään maskeja ja sairastellaan flunssat kotona.

Koronaa seuranneet poikkeusolot ovat venyneet kohta lähes vuoden mittaisiksi. Tyytyväisenä voidaan todeta, että ”uudesta normaalista” on selvitty toistaiseksi ilman ylitsepääsemättömiä ongelmia. Kiitos siitä kuuluu kaikille! On ollut hienoa huomata, kuinka kypsästi kodit ja eri-ikäiset kempeleläiset ovat kriisiaikaan suhtautuneet. Myös kunnan päättäjät ja henkilöstö sekä yritykset, yhdistykset, järjestöt ja seurat ovat kohdanneet tilanteen ja sen edellyttämät muutokset vastuullisesti, ja sitoutuneet asioiden hoitoon esimerkillisesti.

Olen saanut kasan viestejä siitä, kuinka työyhteisöjen jäsenet ovat zempanneet toisiaan, olleet toistensa vertaistukena ja kehittäneet toimintatapoja yhdessä. Lukuisat kuntalaiset ovat ilmoittautuneet auttaviksi käsipareiksi, yhteisöt koonneet voimavaransa apua tarvitsevien tueksi ja yrittäjät justeeranneet palvelujaan vallitsevia olosuhteita vastaaviksi. Tämä kaikki on ensiarvoisen tärkeää yhteen hiileen puhaltamista, kiitos siitä. Yhdessätekeminen kasvattaa luottamuspääomaa, jolle on käyttöä pitkälle tulevaisuuteen.

Toivotaan, että saamme koronalta joulurauhan, ja edessä siintävä uusi kevät tuo mukanaan uuden alun: saamme jälleen elää vapaana vaarallisesta virusepidemiasta. Uskotaan parempaan huomiseen, kannustetaan toisiamme ja vaalitaan kaikkialla positiivista zemppihenkeä: me selviämme tästä!

Rauhallisia talvenalusviikkoja kaikille!

Tuomas Lohi
Kunnanjohtaja