Vieraana Kempeleen kirjastossa: Jarno Hietalahti

Tapahtuma alkaa 04.02.2023 klo 13:00

Tapahtuma päättyy 04.02.2023 klo 14:00

Tapahtumapaikka Kempeleen kirjasto

Takaisin tapahtumiin

Vieraana Kempeleen kirjastossa la 4.2. klo 13.00 tutkijatohtori Jarno Hietalahti: Huumorin ja naurun merkitys ihmisyydelle.

Jarno Hietalahti on Suomen akatemian rahoittama tutkijatohtori Jyväskylän yliopistosta. Tutkimuksissaan hän on paneutunut huumorin ja humanismin filosofisiin ulottuvuuksiin, joista hän on julkaissut tieteellisten artikkeleiden lisäksi yleistajuisia tietokirjoja, kuten Huumorin ja naurun filosofia (2018) ja Ihmisyyden ytimessä (2022).

Kempeleen kirjastolla Hietalahti pohtii huumoria yhtenä ihmisyyden merkittävimmistä piirteistä. Hänen mukaansa me olemme järkeä ylistäessämme kovin naurettavia, mutta järjen avulla me oman huvittavuutemme voimme oivaltaa. Vaikka vitsailu yhdistetään usein kepeyteen, Hietalahti muistuttaa, että naurussa raikuvat ihmisyyden ylevimmät ja kamalimmat puolet. Tämä piirtyy hänen mukaansa esiin myös populaarikuvastossa, kun esimerkiksi Jokeri ja Loki raadollisella huvittelullaan ilmentävät millaista ihmistenkin huumori saattaa karkeimmillaan olla — ja samalla myös suurenmoisen hauskaa sellaista. Onneksi jokainen kuulija on huumorin asiantuntija ja tietää, mikä häntä itseään huvittaa. Hietalahti ottaakin luentonsa aikana mielellään vastaan kriittisiä huomioita ja täsmentäviä kysymyksiä.

Vapaa pääsy, tervetuloa!