Hakamaan yritystalo kätkee monta tarinaa

to huhtik. 29 14:38:00 2021

Pari vuotta sitten Hakamaalle valmistui kiinteistöyhtiö, johon on muuttanut useita erilaisia yrityksiä. Kunnan elinkeinojohtaja kävi tutustumassa talon toimijoihin ja omistajaan. Tämä uutinen kertoo tarinoita kiinteistöyhtiö Hakamaantien Paraatin takana.

Talo on jaettu kahdeksaan erilliseen osaan, joista kahdessa ensimmäisessä toimii JK-Decorest Oy. Yrittäjä Jorma Kinnunen (kuvassa) kertoo, että yrityksen päätuote on Taigalyhty, jota myydään pääasiassa ravintoloihin ja hotelleihin Suomessa, Virossa ja Latviassa. Kauniita sisutuslyhtyjä saa myös päivittäistavarakaupoista ja yrityksen nettikaupasta. Yritys on tehnyt paljon tuotekehitystä, jotta lyhdyt ovat turvallisia ja palavat puhtaasti. Yhteistyökumppaneina toimivat mm. läheiset konepajat, toimintakeskus Zytyke ja Oulun ammattikorkeakoulu. Lyhdyt kokoonpannaan Hakamaan tiloissa. Jorma esittelee myös uutta Wellisair -ilmanpuhdistajaa, joka tuhoaa ympäristöystävällisesti haitalliset mikrobit, virukset, itiöt ja haitalliset kaasuyhdisteet.

Kuva: Jorma Kinnunen on JK-Decorest Oy:n yrittäjä.

Taigalyhdyn jälkeen kurkistetaan seuraavan oven taakse. Yrittäjät Ilkka (kuvassa vasemmalla) ja Veli-Pekka Tahkola ovat luotsanneet vuosien varrella useita yrityksiä, mutta nyt työn alla ovat Akulla.fi sekä Easyloma. Akulla.fi on viime vuonna perustettu verkkokauppa, jonka ideana on myydä akulla toimivia tuotteita. Yrittäjät kertovat, että suosituimpia tuotteita juuri tällä hetkellä ovat robotti-imurit ja -ruohonleikkurit sekä sähköskuutit ja -polkupyörät. Polkupyörien hankinnassa hyödynnetään myös romutuspalkkioita paljon. Easyloma on jotain ihan muuta: yritys tarjoaa matkapaketteja suorilla lennoilla Oulusta suosittuihin kohteisiin - Kanarian lomat tulevalle talvikaudelle ovat tulossa kohta myyntiin. Reittilentoja voi varata jatkuvasti yrityksen ylläpitämän Matkapörssi-sivuston kautta. Hakamaan tiloissa on kahden yrityksen toimistojen lisäksi verkkokaupan noutopalvelu ja varastotilat. 

Kuva: Ilkka ja Veli-Pekka Tahkola Akulla.fi-verkkokaupan varastossa.

Kiinteistön seuraavan oven nimikylttiä joutuu tavailemaan hetken: Metrohm Nordic Oy. Toiminta on ilmeisen kansainvälistä, sillä sisään astuessa kuuluu englanninkielistä puhetta. Toimistolta löytyvät Nico Lahtonen (kuvassa vasemmalla) ja Markku Kanto, jotka kertovat yrityksen olevan sveitsiläistä alkuperää. Kaksikko vastaa Kempeleen toimipisteestä, ja loput yhtiön Suomen työntekijöistä toimivat Vantaalla. Metrohm valmistaa ja huoltaa kemian alalle mitta- ja analyysilaitteistoja. Toimitilojen halliosaan on tarkoitus järjestellä tuotteiden kasaus- ja lähetyspisteet. Tuotteiden osat tulevat Hollannista, ja Kempeleessä kumppaniverkostoon tarvitaan alueen metallipajoja.

Kuva: Metrohm Nordic Oy:n Nico Lahtonen (vas.) ja Markku Kanto

Viimeinen talossa tällä hetkellä toimiva yritys on Muksubussi Oy. Yrittäjä Tuomas Alapuranen (kuvassa) kertoo, että yrityksen idea on lähtenyt arjen haasteista. Muksubussi tuo maahan ja jälleenmyy pyöriä, joilla voidaan esimerkiksi kuljettaa lapsia päiväkotien retkille. Tulevaisuuden suunnitelmissa on ryhtyä kokoonpanemaan pyöriä itse pääasiassa suomalaisista osista. Yrityksestä kirjoitettiin jo laajemmin helmikuun jutussa.

Kuva: Muksubussi Oy:n yrittäjä Tuomas Alapuranen

Neljän yrityksen lisäksi rakennuksessa on vähän varastotilaa sekä kaksi 125 neliön vapaata tilaa vuokrattavaksi tai ostettavaksi. Liiketiloja välittävä Aarno Annola Asumaan.comista kertoo, että yrittäjät arvostavat tilojen monikäyttöisyyttä: etuovesta asiakkaat pääsevät siistiin toimistoon ja talon takana ovat nosto-ovet varastotiloihin. Annola kertoo välittävänsä paljon erilaisia tiloja Oulun ja Kempeleen alueilla ja kannustaa yrittäjiä soittamaan ja kertomaan minkälaista tilaa etsivät. "Monesti olemme pystyneet auttamaan tilan etsijöitä ja omistajia", Annola kertoo. Rakennuksen omistaa ja on rakennuttanut perheyhtiö Eurosani Oy. Yhtiön edustaja Katri Koivisto kertoo, että kumppanit ovat tärkeitä myös kiinteistötoimialalla. Yhtiön vapaat toimitilat ovat nähtävissä liiketilavuokraus.fi -sivustolla, mutta Aarnon tapaiset ammattimaiset välittäjät ovat kultaakin kalliimpia yhteistyökumppaneita. 

Kuva: Kiinteistön omistajan edustaja Katri Koivisto ja Asumaan.comin Aarno Annola

Kunnan näkökulmasta kaikki tässä jutussa mainitut tahot ovat todella tärkeitä. Kiinteistösijoittajat ja -rakentajat luovat mahdollisuuden tilojen syntymiselle, välittäjät yhdistävät oikeat yrittäjät oikeisiin tiloihin ja yrittäjät tuovat tietysti kuntaan tärkeää elinvoimaa. Kunta kiittää kaikkia projektissa mukana olleita ja toivottaa uudet tulijat tervetulleeksi! Niin - ja tyhjiin tiloihin voisimme vielä löytää ne oikeat yrittäjät!