Johtoryhmän blogi: elinkeinojohtaja pohtii yrittäjien ominaisuuksia

ma syysk. 20 13:14:00 2021

Joku tarkkanäköinen ohikulkija on aikoinaan sanonut, että yrittäjän koulutodistuksessa matikka on nelonen ja uskonto kymppi. Näinkin saattaa joissain tapauksissa olla, mutta minkälaisia yrittäjät oikeasti ovat? Koska olen vuosien saatossa työskennellyt satojen yrittäjien kanssa, ajattelin tehdä pienen analyysin yrittäjien ominaisuuksista (omituisuuksista).

Yleisin yrittäjätyyppi on ehdottomasti nopeatempoinen ja karismaattinen kaasuttelija. Hitaampia hirvittää, kun vauhti kiihtyy mutkaa kohti ja utelias yrittäjämieli on luottavainen mutkan takaa paljastuviin mahdollisuuksiin. Kaasuttelijan kanssa on helppo toimia, sillä hän sanoo mitä tarkoittaa eikä mutkista asioita ylimääräisillä seikoilla. Kaasuttelijalta on hyvä oppia positiivista ajattelua ja luottamusta siihen, että elämä kantaa. Tämän yrittäjäryhmän tyyppivika on loppuun palaminen. Myös omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen on usein retuperällä ennen kuin herääminen tilanteeseen jossain vaiheessa tapahtuu.

Toiseksi yleisin yrittäjätyyppi on himmaaja. Hän on vähän kuin kaasuttelijan vastakohta; vaikka ohituspaikka olisi, ei jalka löydä kaasulle ja himmaaja jää köröttelemään rekan taakse. Ratkaisu voi tietysti olla hyväkin; turhia riskejä ei kannata ottaa. Himmaaja kasvattaa yritystoimintaa hitaasti mutta varmasti. Työntekijät ja yhteistyökumppanit tietävät tasan tarkkaan, mitä tulevaisuudessa tapahtuu eikä yllätyskäännöksiä tule. Himmaajan kanssa työskennellessä vastapuolen on oltava pitkäjännitteinen ja luotettava siihen, että ennen pitkää asiat etenevät. Himmaajan haasteena ovat huonot yöunet; kesken olevat asiat tuppautuvat unen tilalle.

Ehkäpä eniten mielipiteitä herättävä yrittäjätyyppi on kuorruttelija. Hänelle kaikki on mahtavaa ja upeaa eikä ennen ole koskaan nähty vastaavaa. Vauhtia ja puhetta riittää – vaikka kuulijoita ei olisikaan. Kuorruttajan löytää esiintymislavalta mikki kädessä, jokaisista yrittäjäkekkereistä (se äänekkäin) ja viiden minuutin välein julkaistavista somevideoista. Toimintatavassa olisi jotain opittavaa kaikille suomalaisille – voisimme olla vähän ylpeämpiä osaamisestamme ja tuoda sitä esille. Mutta liika on liikaa. Kuorruttelija voi huomata pidemmän päälle, että yrittäjäkollegat eivät jaksa hänen ylitsepursuavaa tapaansa ja alkavat touhuilemaan asioita ilman häntä.

Viimeinen yrittäjätyyppi ei välttämättä sovellu yrittäjäksi, mutta koska heitä toimii paljon yrittäjästatuksella, on tärkeää nostaa heidät esiin. Kysymys on harrastajasta. Harrastaja on tehnyt itselleen ammatin asiasta, josta joko pitää todella paljon tai on vain ajautunut sen pariin saamatta todellisuudessa valita. Harrastaja toimii pienellä budjetilla eikä useinkaan saa kunnollista palkkaa työstään. Hän on alansa ehdoton asiantuntija: mitä hän ei tiedä, sitä ei tarvitse tietää. Harrastaja pohtii välillä, pitäisikö yritystoiminta lopettaa, mutta ei saa sitä aikaiseksi ellei jokin ulkopuolinen sattuma pakota siihen. Harrastajan tyyppivika on uhriutuminen, mikä osaltaan estää näkemästä uusia mahdollisuuksia.

Neljän yrittäjätyypin analyysi on tehty kieli poskessa, mutta joukossa on totuuden siemen. Toivottavasti saan kuulla, osuiko vai viuhahtiko täysin hutiksi. Joka tapatuksessa on todettava, että kaikki tapaamani yrittäjät ovat omituisuuksiensa kanssa aivan mahtavaa porukkaa ja tärkeitä kunnan elinvoiman osatekijöitä!

Miia Marjanen
Elinkeinojohtaja