Sisältö

Kotiseutumuseo

Kirkkotie 18, 90440 Kempele.

Aukioloajat

Suljettu talvikauden ajan. Museo avoinna kesäkuukausina toukokuu-syyskuu.

Museo avoinna kesä-heinäkuussa ti - la klo 10 - 16, elokuussa ma - pe klo 10 - 16. Toukokuussa ja syyskuussa kotiseutumuseo on avoinna tilauksesta.

Yhteydenotot: Kirjasto- ja kulttuurijohtaja Anne Toppari p. 050 - 4636 457 tai sähköpostitse anne.toppari(at)kempele.fi tai museonhoitaja p. 044 - 4972 301 tai museo@kempele.fi.

Lahjoitukset

Lahjoituksia otetaan vastaan museon aukioloaikana.

Tiedustelut museonhoitajalta: p. 044 - 4972 301 tai museo@kempele.fi.

Kempeleen kotiseutumuseo esittelee tyypillistä pohjoispohjalaista pihapiiriä. Erikoisuutena Suomen ainoat asevelitalo ja turpasmökki. Nykyinen hirsinen päärakennus on vuodelta 1886, pirtti, neljä kamaria, porstua ja kaksi kuistia. Vuosisadan alussa Kempeleen Säästöpankki toimi ''pankkikamarissa'' noin 30 vuoden ajan.

Hirsinen navetta on rakennettu v. 1886, sisustus on uusittu 1930-luvulla. Tallipuoji on vuodelta 1897, siinä on neljä erillistä huonetta: talli-, mankeli-, kalusto- ja traktorihuone. Rakennusryhmä kuuluu samaan kokonaisuuteen vanhan kirkon, Junttilan talon ja puutarhaoppilaitoksen vanhojen rakennusten kanssa.

Museoalueelle on siirretty seuraavat rakennukset

  • vanha asuinrakennus Oulun Hallituskadulta, toimii näyttelytilana sekä museonhoitajan työtilana

  • asevelitalo Sohjanasta

  • kalustohuone, rakennettu vuonna 1870 Tyrnävällä

  • savusauna 1900-luvun alusta

  • kala-aitta Oulun Pikisaaresta vuodelta 1857

  • Hemmilän varastoaitta 1880-luvulta

  • tuulimylly Tyrnävältä vuodelta 1892

  • Turpasmökki, rakennettu vanhan mallin mukaan 1980-luvun alussa. Turpasmökit kuuluivat vuosisadan vaihteen kempeleläismaisemaan, erityisesti Honkasen alueella niitä oli runsaasti, vielä 50-luvulle asti.

Rantalakeuden naisen kansallispuku

Rantalakeuden kansallispukuun kuuluu pitkä körtillinen röijy, jonka esikuva on 1700-luvun loppupuolelta. Se voi olla joko musta tai vadelmanpunainen. Myös takapainoisesti poimutetun hameen värivaihtoehdot ovat samat. Röijy on samalla paita ja takki, erillistä puseroa ei tarvita. Kiinnitys on hattuneulan avulla. Esiliinoja on kolme, valkoinen palttinainen, tummansinipohjainen silkkiraidoitettu ja kukallinen painokangasesiliina. Huivivaihtoehtoja on kaksi, valkoinen pellavapalttinainen ja ruudullinen silkkihuivi. Sukat ovat joko punaiset tai vihreät käsin neulotut villasukat. Tykkimyssyn kopan esikuva on löytynyt Hailuodon museosta. Se on runsaasti kirjailtua kermanväristä silkkiä, koristeena tykkipitsi. Pukua on valmistettu yksi mallikappale, joka on esillä Kansallispukumuseossa.

Kotiseutumuseon tapahtumat

Tervetuloa viihtymään ja viettämään kesää Matturin pihapiiriin!

Tapahtumakalenteri

Yhteystiedot

Kirjasto- ja kulttuurijohtaja Anne Toppari
p. 050 - 4636 457
anne.toppari(at)kempele.fi