Tietoa koronaepidemiaan liittyvistä toimenpiteistä

Ohjeita koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi

1. Noudata yskimishygieniaa, turvavälejä ja käsihygieniaa.

 • Kun yskit
  • suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Pidä turvaväliä
  • pidä turvaväliä muihin ihmisiin 1-2m aina, kun se on mahdollista. Jos joudut työskentelemään lähikontaktissa (alle 1m), vältä siinä tilanteessa asiakkaan kanssa keskustelua ja kasvokkain oloa.
 • Pese kätesi aina
  • kun tulet ulkoa sisään, ennen ruoan laittoa ja ruokailua, wc-käynnin jälkeen, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen, kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole pessyt käsiäsi.

2. Kun et voi noudattaa turvaväliä, käytä maskeja.

 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat maskin. Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen sellaisiin paikkoihin saapumista, joissa turvavälit eivät toteudu (mm. joukkoliikenne). Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Kunta jakaa maksuttomasti maskeja vähävaraisille pääkirjastossa Zeppeliinissä sen aukioloaikoina

3. Vältä tarpeetonta liikkumista tai oleskelua väkijoukoissa ja tapahtumissa, ja käytä harkintaa erilaisten juhlien järjestämisessä epidemia-aikana. Rajaa perhejuhlien vierasmäärää mahdollisuuksien mukaan.

4. Hyödynnä etätyö- ja kokoontumismahdollisuuksia, jää mm. töistä, koulusta, päivähoidosta ja harrastuksista kotiin lievilläkin oireilla (kuume, yskä, kurkkukipu, flunssa).

5. Hakeudu testiin omaan terveyskeskukseen/työterveyteen. Omaolossa (omaolo.fi) voit käydä tekemässä arvion koronatestin tarpeesta ja saat ohjeita, miten tilanteessa tulee toimia. Hakeudu vakavilla oireilla Oyssin päivystykseen.

6. Odota testitulosta aina karanteeninomaisissa oloissa. Älä liiku tällöin yleisillä paikoilla tai käy töissä, harrastuksissa tai kyläile. Tee pakolliset liikkumiset julkisilla paikoilla maskia käyttäen.

7. Jos olet asetettuna karanteeniin, on tärkeää noudattaa rajoituksia, jotka terveydenhuollon ammattilainen ohjeistaa karanteenipäätöksen lisäksi. Mikäli samassa taloudessa asuvalla henkilöllä on koronaan sopivia oireita, hän hakeutuu testaukseen. Oireeton kanssa-asuja voi käydä töissä ja kaupassa, mutta muuten ei-välttämättömiä menoja on syytä harkita tarkasti.

8. Huomioi riskiryhmäläiset erityisesti varotoimia noudattaen.

9. Lataa maksuton mobiilisovellus Koronavilkku puhelimeesi sovelluskaupasta (esim. App Store ja Google Play). Koronavilkun avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi.

Lisätietoa Koronasta ja koronaohjeista: www.thl.fi

Lieväoireisen koronataudin voi sairastaa kotona tavallisen flunssan tapaan, eikä terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä enää suositella perusterveelle lieväoireiselle. Oireisen tulee välttää kodin ulkopuolisia kontakteja viiden vuorokauden ajan sairauden oireiden alkamisesta.

 • Voit varata ajan Kempeleen terveyskeskuksen drive in -koronanäytteenottoon Kansalaisen ajanvaraus -verkkopalvelusta.
 • Saat myös koronaneuvonnan puhelinnumerosta 040 619 5538 ajan Kempeleen terveyskeskuksen drive in –näytteenottoon.
 • Drive in -näytteenotto on avoinna ma-to 8.30-15.30 ja pe 8.30-13. Näytteenotossa asioidaan aina ajanvarauksella. 

Kempeleen kunnan koronatestiin Pihlajalinnassa pääsee arkisin 16.11.21 alkaen. Ajanvaraus tapahtuu osoitteessa www.pihlajalinna.fi.
Vapaat ajat näkyvät merkinnällä ”Kempeleen kunnan koronatestaus”.
Näytteenotto Rehapoliksen vastaanoton yhteydessä (osoite Kiviharjunlenkki 4), valitse toimipiste ”Pihlajalinna Rehapolis Oulu”.
Vahvistaessasi varausta, valitse vaihtoehdoista kohta ”Tulen koronatestiin kaupungin tai kunnan ohjaamana tai maksan testin kokonaan itse”.

Koronanäytteenotto Rehapolis
Osoite: Kiviharjunlenkki 4, D-ovi 2.krs
Parkkipaikkoja monessa rivissä näytteenottopisteen vieressä, 2h parkkikiekolla!
Oven edessä kyltti, joka ohjaa koronanäytteenottoon.

Kuvallinen henkilökortti + kelakortti mukaan.
HUOM! Ei hissiä, vain portaat.

Koronanäytteenotto

Koronanäytteenoton kriteerit 13.1.2022. (pdf)

Flunssaoireissa voi tehdä kaupasta tai apteekista ostettavan kotitestin, mutta se ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä. Positiivista kotitestitulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa otettavalla testillä, ellei henkilö tarvitse koronapassia tai virallista eristys- tai karanteenitodistusta. Mikäli sairastuminen pitkittyy, tulee hakeutua terveydenhuoltoon hoidontarpeen arviota varten. Kotitestin tulosten perusteella ei myöskään tehdä hoitopäätöksiä eikä kotitestistä saatu negatiivinen testitulos vapauta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.

Jos vointisi huononee

Jos vointisi huononee (esim. yleistila on heikentynyt, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus) ja tarvitset arviota sairaanhoidon tarpeesta, soita

 • virka-aikana Kempeleen terveyskeskukseen (08-558 72102)
 • virka-ajan ulkopuolella yhteispäivystykseen (OSYP) puh. 08 315 2655, 4.1.2021 alkaen päivystysavun puh. 116117.
 • Hätätapauksissa soita 112.

Covid-19 -näytevastauksen ilmoittaminen

 • Kuulet näytteenottavalta henkilökunnalta, miten saat vastauksen sekä viiveen näytevastauksen saamiseen. Vastauksen saaminen voi kestää 1-4 vrk.
 • Kempeleessä näytevastaus ilmoitetaan tekstiviestillä asiakastiedoissa olevaan puhelinnumeroon, vastaus on luettavissa myös Omakannassa (www.kanta.fi) ja Koronatietoni.fi (www.koronatietoni.fi/) sivuilla.
 • Alle 10-vuotiaan lapsen vastauksen voi tarkistaa vanhemman tunnuksella Omakannasta (www.kanta.fi)
 • Tarvittaessa näytevastauksesta voi tiedustella koronaneuvontanumerosta puh 040 619 5538 ma-pe 8-15.
 • Muualla otetuista näytteistä voi olla yhteydessä näytteen ottaneeseen yksikköön.

Jos olet saanut tartunnan

Terveydenhuollossa positiivisen koronatestituloksen antanut henkilö saa jatkossa ensisijaisesti ilmoituksen pelkästään tekstiviestillä. Lähialtistuneita ei enää erikseen jäljitetä muuten kuin harkinnan mukaan, esim. sote-laitoksissa todetuissa koronatapauksissa.

Koronapositiivisen kanssa samassa taloudessa asuvien täyden rokotesuojan tai aiemmin sairastetun koronataudin antaman suojan omaavien ei tarvitse jäädä karanteeniin. Mikäli samassa taloudessa asuvaa ei ole rokotettu vähintään kaksi kertaa tai hänellä ei ole aiemmin sairastetun koronataudin antamaa suojaa, tulee hänen jäädä viiden vuorokauden mittaiseen karanteeniin.

Jos päiväkotilapsi tai koululainen jostain syystä testataan ja todetaan positiiviseksi, noudatetaan hänen kohdalla viiden vuorokauden eristystä sairauden oireiden alusta. Samassa taloudessa asuvien kohdalla noudatetaan edellä mainittuja karanteenikäytäntöjä ja muut, oireettomat päiväkotiryhmän tai koululuokan lapset voivat jatkaa elämää normaalisti.

 

Sähköisiä työkaluja korona-infektiotartunnan arviointiin