Korona- ja influenssarokotukset

Päivitetty 25.11.2022 klo 10.05

Rokotusryhmät ja rokotusten eteneminen

Koronarokotuksen voi tällä hetkellä saada kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat. Katso lisätiedot ajanvarauksesta ja rokotuksista alta.

Rokotusjärjestyksessä noudatetaan THL:n rokotussuositusta.

Koronarokotuskattavuus Kempeleessä Linkki vie pois www.kempele.fi-sivustolta. (THL)
Ensimmäiset Omakannan koronarokotustodistukset saatavissa Linkki vie pois www.kempele.fi-sivustolta. (Omakanta)
Kela korvaa koronarokotteen ottamisesta aiheutuvia matkakustannuksia Linkki vie pois www.kempele.fi-sivustolta. (Kela)

Koronarokotus annetaan 5-11-vuotiaille lapsille (riskiryhmään kuuluvat, sekä perusterveet) vain ajanvarauksella. Ajan voit varata soitamalla numeroon 08 5587 2137, arkisin klo 9-11.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. 

5—11-vuotiaiden lasten koronarokotukset - THL Linkki vie pois www.kempele.fi-sivustolta.

Lapsi rokotetaan molempien huoltajien suostumuksella

Molempien huoltajien on täytettävä Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (pdf 80 kt) ennen kuin lapsi voidaan rokottaa. Suosittelemme, että huoltajat täyttävät lomakkeen ennen rokotuspisteelle saapumista. Myös molempien huoltajien allekirjoittama vapaamuotoinen suostumuslomake käy.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos alaikäinen ei kykene itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumukset.

THL:n ohjeet nuorten rokotuksia koskien:

Jos haluat vaihtaa tehosterokotusaikaa, ajan voi vaihtaa puhelinnumerosta 08 558 72110 ti-to klo 12–15 tai kansalaisen ajanvarauspalvelusta osoitteessa kempele.terveytesi.fi (vaatii tunnistautumisen). Sai­raus­ta­pauk­sis­sa ro­ko­te­pai­kal­le es­ty­mi­ses­tä il­moi­te­taan pu­he­li­mit­se ajan­va­raus­nu­me­roon.

Toinen tehosterokote

Toinen rokoteannos voidaan antaa, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 viikkoa. Toisen rokoteannos annetaan kaikille 12-vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Kolmas tehosterokoteannos

THL suosittelee kolmatta rokoteannosta :

  • kaikille 18 vuotta täyttäneille ja
  • riskiryhmiin kuuluville 12 vuotta täyttäneille.

Myös muille 12-17-vuotiaille voidaan antaa kolmas rokoteannos, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten. On hyvä huomioida, että EU:n rokotustodistus ei vanhene alle 18-vuotiailla kahden annoksen jälkeen.

Milloin rokotus voidaan antaa:

Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille suosittelemme kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta
Lue lisää: Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset

60 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3-4 kuukautta.

18-59-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan antaa 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

12-17-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. 

Lisätietoa kolmannesta rokoteannoksesta  (THL)Neljäs tehosterokoteannos

Neljännen rokoteannoksen saavat tällä hetkellä seuraavat:

Rokotus voidaan antaa, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä  rokoteannosta.

Neljäs koronarokoteannos (THL:n suositukset)

 

Viides tehosterokoteannos, voimakkaasti immuunipuutteiselle

THL suosittelee voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille viidettä koronarokoteannosta. Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta.

Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla henkilöillä, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut henkilö ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa. THL suosittelee vakavasti immuunipuutteisille viidettä koronarokoteannosta - Tiedote - THL

Luettelo riskiryhmistä:

Ketkä kuuluvat vakavan COVID-19-taudin riskiryhmiin?

 

Tällä hetkellä ei ajanvarauksetonta rokotusta.

Kausi-influenssa- ja koronarokotukset syksyllä 2022 (päivitetty 19.10.2022)

Ajanvaraus

Jos olet oikeutettu saamaan influenssarokotteen ja/ tai koronarokotteen, tai haluat vaihtaa rokotusaikaa, voit varata ajan sähköisesti kansalaisen ajanvarauksella tai puhelimitse. Kumpikin rokote voidaan pistää samalla kertaa.

  • Rokotusajat sekä influenssarokotukseen ja koronarokotukseen varataan kansalaisen ajanvarauspalvelusta osoitteessa kempele.terveytesi.fi (vaatii tunnistautumisen) tai puhelinnumerosta 08 5587 2110 ti-to klo 12–15.
  • Ensimmäisen ja toisen koronarokoteannoksen varaaminen ainoastaan puhelimitse, p. 08 55872110.
  • Takaisinsoittopyyntöön vastataan mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kolmen päivän kuluessa.

Rokotuspaikka on Terveyskeskus (hallinnon käytävä, ovi A3).

 

 

Ohjeet rokotukseen saapuvalle

Rokotustapahtuman mahdollisimman turvallisen sujumisen vuoksi tulee kaikkien rokotuksiin tulevien noudattaa seuraavaa ohjeistusta:

  1. Ruuhkan välttämiseksi älä tule rokotuspaikalle ennen varattua aikaa
  2. Älä tule kuumeisena tai flunssaoireisena
  3. Laita suunenäsuoja kasvoillesi
  4. Pukeudu lyhythihaiseen joustavakankaiseen paitaan niin, että rokottaminen on mahdollista vain hihaa nostamalla
  5. Varaudu jäämään tarkkailtavaksi 15 minuutiksi rokotuksen jälkeen