Raskausaika

Lapsen odotus on suurten muutosten aikaa. Fyysisten muutosten ohella raskausaika tuo mukanaan psyykkisiä myllerryksiä koko perheelle. Yleensä muutokset ovat odotettuja ja ihania asioita, mutta joskus ajatus lapsesta saattaa aluksi tuntua ristiriitaiselta. Mahdolliset raskausongelmat ja tuleva synnytys voivat myös pelottaa raskaana olevaa naista ja hänen kumppaniaan. Kaikki raskauden mukanaan tuomat muutokset ovat jokaisen odottavan kohdalla yksilöllisiä. Siinä missä toinen odottaja on koko raskausajan elämänsä kunnossa, saattaa toisella olla runsaasti erilaisia vaivoja. Tulevilla vanhemmilla (ja sisaruksilla) on raskausaikana aikaa valmistautua vauvan syntymään. Kohtuvauvaan kohdistuu monenlaisia tunteita, ajatuksia ja toiveita, joista on hyvä keskustella terveydenhoitajan kanssa.

​Lapsen syntymä on aina vanhemmille ainutlaatuinen, liikuttava ja herkkä kokemus. Synnytyskokemus ja sen muistot saattavat vaikuttaa vahvasti erityisesti synnyttävän äidin elämään pitkään synnytyksen jälkeenkin. ​Synnytyksen kulkua on koskaan mahdotonta tietää ennalta, mutta siihen voi valmistautua ja sitä varten voi harjoitella. On todennäköistä, että synnytyksestä tulee helpompi ja mahdollisesti myös lyhyempi, kun odottava äiti ja synnytyskumppani tietävät mitkä tekijät sitä edistävät.

raskausaika

Neuvolapsykologin palvelu on lyhytterapeuttista työskentelyä lasta odottavien tai vauvaperheiden kanssa varhaisen vuorovaikutuksen näkökulmasta. Voit olla yhteydessä neuvolapsykologiin, jos odotusaikana tai synnytyksen jälkeen tunnet itsesi uupuneeksi, ahdistuneeksi tai masentuneeksi tai haluat tukea keskenmenon, lapsen menetyksen tai sairaan lapsen syntymän vuoksi. ​

Neuvolapsykologi neuvoo ja konsultoi, myös puhelimitse ja tekee tilanteen arviointia yhdessä perheen kanssa. Lisäksi hän tekee jatkohoidon tai –tutkimuksen tarpeen arviointia. Neuvolapsykologi tekee tarvittaessa yhteistyötä neuvolan- ja muiden perhetyöntekijöiden, perheneuvolan ja sosiaalityöntekijöiden kanssa.

Mielenterveyspalvelut

Päihdepalvelut

Lastensuojelu

Vammaispalvelut

Älä jää yksin- nappi on lapsille, nuorille ja perheille suunnattu kynnyksetön sähköinen palvelukanava. Voit kysyä neuvoa tai pyytää apua tai palvelua jättämällä yhteydenottopyynnön napin kautta. Palveluohjaaja vastaa sinulle kolmen arkipäivän kuluessa.

Älä jää yksin -nappi

Lisätietoa