Nuoret aikuiset

Varhaisaikuisuus on suurten elämänmuutosten aikaa ja jokaisella on yksilöllinen elämänpolkunsa, johon voi kuulua esimerkiksi opinnoista valmistuminen, jatko-opinnot, työelämä, omilleen muuttaminen ja perheen perustaminen. Kutsuntaikäiset suorittavat armeijan/siviilipalveluksen. 

Aikuistumisen myötä tunne oman elämän hallinnasta voimistuu. Täysi-ikäisyyden myötä nuoren mahdollisuudet itsenäiseen elämään lisääntyvät ja toisaalta häneltä odotetaan vastuullista toimintaa yhteiskunnan jäsenenä.

Nuori aikuinen voi tarvita tukea ja ohjausta arjessaan esimerkiksi sosiaalietuuksien hakemisessa (Kela:n opinto- ja asumisetuudet tai perhe-etuudet), jatko-opintoihin liittyvissä asioissa tai työllistymisessä.

Alapuolelta löydät kyseiseen elmäntilanteeseen suunnattuja palveluita ja Ohjaamon lukkarin.

Toisen asteen koulutus

Kiinnostaako opiskelu lukiossa? Lukiosta saat hyvät valmiudet ja eväät tulevaisuutta varten. Lukio on väylä korkea-asteelle eli yliopistoihin sekä ammattikorkeakouluun ja ammatillisiin opintoihin. Lukio on vapaaehtoinen, yleissivistävä toisen asteen oppilaitos ja sinne voit hakea oppivelvollisuuden suorittamisen jälkeen.

Koulutuskuntayhtymä OSAO tarjoaa ammatillista koulutusta nuorille ja aikuisille työelämän tarpeet ja kansainvälisyys huomioiden. Luovi on ammatillinen erityisoppilaitos, jossa voit opiskella valmentavassa koulutuksessa sekä suorittaa ammatillisia tutkintoja.

Opintopolku sisältää tietoa tutkinnoista, ammateista sekä opiskelusta eri oppilaitoksissa. Sen kautta voit löytää koulutusvaihtoehtoja ja hakea niihin.

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut on tarkoitettu lukion ja perustutkintoon johtavan ammatillisen koulutuksen oppilaille ja opiskelijoille. Opiskeluhuoltopalveluiden keskeisin tehtävä on koulu- ja oppilaitosyhteisön psyykkisten ja sosiaalisten valmiuksien edistäminen ja ongelmien ennaltaehkäisy.

Terveyspalveluita

Työllistämispalvelut

Tyttö kuuntelee musiikkia

Ohjaamo Kempele on paikka, joka tarjoaa sinulle 15-28 -vuotias maksutonta neuvontaa ja ohjausta. Saat tukea elämän eri kysymyksiin yhden oven takaa - riittää, kun astut sisään. Jos et tiedä mistä aloittaa – aloita Ohjaamosta!     

Nepsy-kahvila                              

Etsivä nuorisotyö tarjoaa matalan kynnyksen apua, tukea ja palveluohjausta 15-28-vuotiaille kempeleläisille nuorille ja nuorille aikuisille. Voit kysyä eri palveluista ja mahdollisuuksista esim. opiskeluun, työnhakuun, asumiseen, toimeentuloon tai terveyteen liittyen. Tarjoamme myös käytännön apua asioiden selvittelemisessä ja niiden hoitamisessa.

Kempeleen Starttipaja on suunnattu 18–28-vuotiaille työttömille tai ilman koulupaikkaa oleville kempeleläisille nuorille aikuisille. Pajalla keskitytään elämänhallinnallisiin asioihin kuten vuorokausirytmiin, hyvinvointiin, sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja itsetuntemukseen.

Sosiaalityö tarjoaa tukea ja apua silloin, kun elämässä tulee eteen haastavia tilanteita. Sosiaalityöntekijä ohjaa, neuvoo ja selvittää  asiakkaidensa kanssa heidän ongelmiaan sekä järjestää erilaisia tarvittavia tukitoimia, jotka ylläpitävät ja edistävät hyvinvointia, turvallisuutta ja suoriutumista.

Mielenterveyspalvelut

Päihdepalvelut

Vammaispalvelut

Hyvän mielen talon nuorille aikuisille (18–35-v.) suunnatussa Mielipaletti-toiminnassa voit osallistua omien voimavarojesi mukaan luovien menetelmien ryhmiin, luontotoimintaan, tapahtumiin tai vaikka nuorten olkkariin. Samalla löydät keinoja vahvistaa mielenterveyttäsi. Voit myös varata itsellesi tutustumis- tai keskusteluajan.

Sekasin Kollektiivi on lukuisten toimijoiden yhteenliittymä, jonka yhteinen visio on, ettei kukaan nuori jää pahan olonsa kanssa yksin.

Veturointi-toiminnassa nuoret aikuiset kokemusasiantuntijat työskentelevät lastensuojelun piirissä olevien ja olleiden nuorten ja heidän lähiverkostojensa tukena sekä kehittävät lastensuojelua ja edistävät nuorten osallisuutta.

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö, joka tarjoaa opiskelijoille ja opiskeluyhteisöille tietoa, tukea ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja opiskelussa jaksamiseen.

Tietoa, tukea, ruoka- ja kehorauhaa - Syömishäiriöliitto tuottaa tietoa syömishäiriöistä, tarjoaa tukea syömishäiriöön sairastuneille, oireileville ja läheisille sekä edistää ruoka- ja kehorauhaa yhteiskunnassamme.

ohjaamon lukkari vko 6

Pyydä neuvoa- nappi on lapsille, nuorille ja perheille suunnattu kynnyksetön sähköinen palvelukanava. Voit kysyä neuvoa tai pyytää apua tai palvelua jättämällä yhteydenottopyynnön napin kautta. Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden työntekijä vastaa sinulle muutaman arkipäivän kuluessa.

pyydä neuvoa -nappi