Koronaohjeissa muutoksia

ma 17. tammikuuta 2022 12.47.00

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle on annettu uudet ohjeet THL:n suosituksen ja alueellisen koronavirusepidemiatilanteen perusteella.

Lieväoireisen koronataudin voi sairastaa kotona tavallisen flunssan tapaan, eikä terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä enää suositella perusterveelle lieväoireiselle. Oireisen tulee välttää kodin ulkopuolisia kontakteja viiden vuorokauden ajan sairauden oireiden alkamisesta.

Flunssaoireissa voi tehdä kaupasta tai apteekista ostettavan kotitestin, mutta se ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä.  Positiivista kotitestitulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa otettavalla testillä, ellei henkilö tarvitse koronapassia tai virallista eristys- tai karanteenitodistusta. Mikäli sairastuminen pitkittyy tai pahenee, tulee hakeutua terveydenhuoltoon hoidontarpeen arviota varten.

Sote-työntekijöiden, raskaana olevien, riskiryhmään kuuluvien ja hoidontarpeen arviota tarvitsevien tulee edelleen hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin myös lieväoireisena.

Terveydenhuollossa positiivisen koronatestituloksen antanut henkilö saa jatkossa ensisijaisesti ilmoituksen pelkästään tekstiviestillä. Lähialtistuneita ei enää erikseen jäljitetä muuten kuin harkinnan mukaan, esim. sote-laitoksissa todetuissa koronatapauksissa.

Koronapositiivisen kanssa samassa taloudessa asuvien täyden rokotesuojan tai aiemmin sairastetun koronataudin antaman suojan omaavien ei tarvitse jäädä karanteeniin. Mikäli samassa taloudessa asuvaa ei ole rokotettu vähintään kaksi kertaa tai hänellä ei ole aiemmin sairastetun koronataudin antamaa suojaa, tulee hänen jäädä viiden vuorokauden mittaiseen karanteeniin.

Jos päiväkotilapsi tai koululainen jostain syystä testataan ja todetaan positiiviseksi, noudatetaan hänen kohdalla viiden vuorokauden eristystä sairauden oireiden alusta. Samassa taloudessa asuvien kohdalla noudatetaan edellä mainittuja karanteenikäytäntöjä ja muut, oireettomat päiväkotiryhmän tai koululuokan lapset voivat jatkaa elämää normaalisti.

 

Hoidontarpeen arviointitilanteissa yhteysnumerot:

Terveyskeskuksen kiireellinen numero
08 5587 2102, ma-to klo 8.00-16.00 ja pe 8.00-15.00

Terveyskeskuksen ollessa suljettuna voit soittaa päivystysasioissa valtakunnallisen päivystysajan puhelinnumeroon 116 117.