Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta, COVID-19 (päivitetty 27.4. klo 16.00)

ma 27. huhtikuuta 2020 16.00.00

Koronavirukset ovat ryhmä yleisiä viruksia, jotka aiheuttavat ihmisellä yleensä lievän hengitystietulehduksen. Joulukuussa 2019 alkoi Wuhanin maakunnassa Kiinassa epidemia, jonka aiheuttaja on ihmiselle uusi koronavirus. Sen aiheuttama tauti on viralliselta nimeltään COVID-19. Koronaviruksen esiintyvyyden nopea nousu Pohjoismaissa ja Etelä-Suomen alueella ennustaa koronavirustapausten lisääntyvän myös Oulun ympäristössä lähiaikoina. Siksi on tärkeää, että hallituksen antamia suosituksia noudatetaan. Pesethän siis kätesi huolellisesti ja vältäthän sosiaalisia kontakteja sekä turhaa matkustamista. Ethän vieraile ikäihmisten tai muiden riskiryhmiin kuuluvien luona. Myös kaikkia muita vierailuja on syytä välttää.

Korona hengitystietulehduksen oireita voivat ovat mm. kuume, yskä, hengenahdistus, flunssa, lihaskivut, pahoinvointi, ripuli. Myös tavanomaiset flunssavirukset ja influenssa voivat aiheuttaa saman tyyppisiä oireita.

Koronavirusnäytteiden ottamisen perusteet ovat epidemian edetessä muuttuneet. Näytteiden ottamista on tavoite lisätä myös lievemmin oireileviin potilaisiin. Näyte voidaan ottaa, mikäli terveydenhuollon ammattilainen epäilee hengitysinfektioon sairastuneella koronavirusinfektiota tai mikäli koronavirusaltistumisen vuoksi karanteeniin määrätty henkilö sairastuu lieväänkin hengitystieinfektioon. Hengitystieinfektioon sairastuneen so-te työntekijän tulee olla pikaisesti yhteydessä työnantajaan/työterveyshuoltoonsa tai terveyskeskukseen testauksien järjestämiseksi.

Koronavirusinfektion epäilyssä on tärkeää olla puhelimitse yhteydessä terveyskeskuksen ennen terveyskeskukseen tuloa, virka-aikana (08-558 72102), tai muulloin puhelin yhteys yhteyspäivystyksen (08 -315 2655). Mahdollisesta koronavirusnäytteen otosta voidaan sopia aika terveyskeskuksen ns. drive in poliklinikalle. Silloin ei tarvitse poistua omasta autosta ei näytteenoton aikana. Edellä mainituilla toimilla pyritään rajaan mahdolliseen koronavirukseen altistuvia henkilöitä.

Tartuntatautilääkäri määrää koronainfektioon sairastuneen potilaan karanteenin. Lieväoireinen, hyväkuntoinen potilas lepää ja sairastaa kotona. Koronainfektioon sairastuneen potilaan lähialtistuneet selvitetään ja heidät asetetaan kotikaranteeniin.

Oireettomia henkilöitä ei testata.

Jos vointi huononee (esim. yleistila on heikentynyt, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus) ja tarvitset arviota sairaanhoidon tarpeesta, soita virka-aikana omaan terveyskeskukseen (Kempele tk 08-558 72102) tai yhteispäivystykseen (OSYP) 08-315 2655. Hätätapauksissa soita 112.