Ohjeita koronavirusepidemian leviämisen hidastamiseksi

ke 7. lokakuuta 2020 13.30.00

Koronatilanne on pysynyt alueellamme kesän aikana rauhallisena, mutta viime viikkoina tartunnat ovat lisääntyneet ja epidemian toinen aalto vahvistunut koko Suomessa. Kempeleen kunta seuraa tilanteen kehittymistä aktiivisesti ja reagoi muuttuviin olosuhteisiin viranomaisohjeiden mukaisesti. On ensiarvoisen tärkeää, että maltamme sairastaa kotona, huolehdimme riittävästä käsihygieniasta ja vältämme tarpeettomia lähikontakteja. Myös maskeja on syytä käyttää tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa (esim. yleisötapahtumat, joukkoliikenne jne.).

Kokosimme tiiviin koosteen ohjeista, joilla jokainen voimme osaltamme hidastaa virusepidemian leviämistä.

Ohjeita koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi

1. Noudata yskimishygieniaa, turvavälejä ja käsihygieniaa.

 • Kun yskit
  • suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Pidä turvaväliä
  • pidä turvaväliä muihin ihmisiin 1-2m aina, kun se on mahdollista. Jos joudut työskentelemään lähikontaktissa (alle 1m), vältä siinä tilanteessa asiakkaan kanssa keskustelua ja kasvokkain oloa.
 • Pese kätesi aina
  • kun tulet ulkoa sisään, ennen ruoan laittoa ja ruokailua, wc-käynnin jälkeen, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen, kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole pessyt käsiäsi.

2. Kun et voi noudattaa turvaväliä, käytä maskeja.

 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat maskin. Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen sellaisiin paikkoihin saapumista, joissa turvavälit eivät toteudu (mm. joukkoliikenne). Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Kunta jakaa maksuttomasti maskeja vähävaraisille pääkirjastossa Zeppeliinissä sen aukioloaikoina

3. Vältä tarpeetonta liikkumista tai oleskelua väkijoukoissa ja tapahtumissa, ja käytä harkintaa erilaisten juhlien järjestämisessä epidemia-aikana. Rajaa perhejuhlien vierasmäärää mahdollisuuksien mukaan.

4. Hyödynnä etätyö- ja kokoontumismahdollisuuksia, jää mm. töistä, koulusta, päivähoidosta ja harrastuksista kotiin lievilläkin oireilla (kuume, yskä, kurkkukipu, flunssa).

5. Hakeudu testiin omaan terveyskeskukseen/työterveyteen. Omaolossa (omaolo.fi) voit käydä tekemässä arvion koronatestin tarpeesta ja saat ohjeita, miten tilanteessa tulee toimia. Hakeudu vakavilla oireilla Oyssin päivystykseen.

6. Odota testitulosta aina karanteeninomaisissa oloissa. Älä liiku tällöin yleisillä paikoilla tai käy töissä, harrastuksissa tai kyläile. Tee pakolliset liikkumiset julkisilla paikoilla maskia käyttäen.

7. Jos olet asetettuna karanteeniin, on tärkeää noudattaa rajoituksia, jotka terveydenhuollon ammattilainen ohjeistaa karanteenipäätöksen lisäksi. Mikäli samassa taloudessa asuvalla henkilöllä on koronaan sopivia oireita, hän hakeutuu testaukseen. Oireeton kanssa-asuja voi käydä töissä ja kaupassa, mutta muuten ei-välttämättömiä menoja on syytä harkita tarkasti.

8. Huomioi riskiryhmäläiset erityisesti varotoimia noudattaen.

9. Lataa maksuton mobiilisovellus Koronavilkku puhelimeesi sovelluskaupasta (esim. App Store ja Google Play). Koronavilkun avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi.

Lisätietoa Koronasta ja koronaohjeista: www.thl.fi