Ikähoivaan tulleita usein kysyttyjä kysymyksiä

pe 20. maaliskuuta 2020 14.51.00

Ikääntyneiden palvelut on koonnut kysymyksiä, joita olemme kohdanneet koronavirusepidemian aikana.

1. Olen yli 70-vuotias ja kuulun ikäni vuoksi riskiryhmään. Minulla ei ole kotihoidon palveluja. Voinko saada nyt koronavirusepidemian aikana kotihoidon käyntejä?

Mikäli olette pärjänneet aiemmin itsenäisesti ja selviydytte päivittäisistä askareista normaalisti kuten hygieniasta huolehtimisesta, ruoan valmistuksesta, lääkehoidosta ja myös kodin ulkopuolisista asioista, sovimme Teidän kanssa ajan kiireetöntä palvelutarpeen arviointia varten. Kiireettömät arviointiajat tehdään koronavirusepidemiasta johtuen 13.4.2020 jälkeen sopivana ajankohtana.
 

2. Vanhempani (isä/äiti) 80-vuotias, asuu yksin itsenäisesti. Voisiko kotihoito käydä hänelle kaupassa?

Osa Kempeleen päivittäistavarakaupoista on rauhoittanut aamun aukioloajoista ensimmäisen tunnin (klo 7-8) riskiryhmien ja ikääntyneiden asiakkaiden asiointia varten. Mikäli vanhempanne pystyy itsenäisesti käymään kauppa-asioilla, hän voi itsenäisesti jatkaa kauppa-asiointia kauppiaiden järjestämän erityisajan turvin. Mikäli kyseinen ajankohta on huono, voisitte sopia vanhempanne kanssa, että otatte puhelimitse hänen ostoslistan ja käytte kokoamassa hänen antamansa tilauksen ja toimitatte itse sovittuna aikana ostokset esimerkiksi hän kotinsa ulko-oven taakse.
 

3. Tiedän, että naapurissa käy kotihoito päivittäin. Voisiko kotihoito käydä myös minun luona nyt, kun kuitenkin hoitajat täälläpäin liikkuvat? Kuulun riskiryhmään enkä saa mennä ulos.

Mikäli olette pärjänneet aiemmin itsenäisesti ettekä ole tarvinneet aiemmin kotihoidon palveluja, sovimme kanssanne ajan kiireetöntä palvelutarpeen arviointia varten. Kiireettömät arviointiajat tehdään koronavirusepidemiasta johtuen 13.4.2020 jälkeen sopivana ajankohtana.
 

4. Tilaisin kotiin kuljetettavan aterian, koska en saa käydä kaupassa ostoksilla nyt koronaepidemian aikana.

Osa Kempeleen päivittäistavarakaupoista on rauhoittanut aamun aukioloajoista ensimmäisen tunnin (klo 7-8) riskiryhmien ja ikääntyneiden asiakkaiden asiointia varten. Mikäli pystytte itsenäisesti asioimaan kaupassa, voitte käydä ostoksilla tutussa kaupassa kyseisenä aikana. Mikäli Teillä on omaisia tai läheisiä, voitte sopia heidän kanssa, että toimittavat ostokset teille ulko-ovellenne.

Kotiin kuljetettu ateria on mahdollista saada soittamalla koronaneuvontapuhelimeen ja tiedustelemalla ateriapalvelun järjestymistä. Kotiin kuljetetun aterian hinta on arkisin 7,86 €/ateria ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä 8,39 €/ateria. Koronavirusepidemian aikana tilausten alkamisessa ja toimituksessa voi esiintyä kuitenkin viivästystä.

 

5. Toimin omaishoitajana. Voinko pitää omaishoidon vapaapäiväni ja viedä omaiseni palvelukotiin vapaiden ajaksi, vaikka vanhusten palvelukoteihin on vierailut kielletty.

Omaishoidon vapaiden aikaiset vapaapäivät on mahdollista vielä järjestää palvelukodeissa. Suosituksena on pitää useampi vapaapäivä yhtäjaksoisesti. Ulkopuolisten henkilöiden ja omaisten vierailut palvelukodeissa on kielletty. Palvelukodin henkilökunnan kanssa sovitte hoidettavan siirrosta, eikä Teidän itse tarvitse mennä palvelukotiin sisätiloihin.

 

6. Minulla on Marevan –hoito ja sitä seurataan määräajoin otettavalla verikokeella. Voisiko kotisairaanhoito käydä ottamassa tuon verinäytteen, koska en saa poistua kotoa koronaepidemian aikana?

Ottakaa yhteys terveyskeskuksen kiireettömään ajanvaraukseen ja sopikaa hoitavan lääkärinne kanssa mahdollisesta vaihtoehtoisesta järjestelystä. Mikäli Teillä on mahdotonta järjestää laboratoriossa käynti, kotisairaanhoito voi käydä ottamassa verikokeen. Kotisairaanhoitajan käynnistä peritään tilapäishoidon käyntihinta, joka on 12,00 €/käynti.

 
7. Ottaako kotihoidon sairaanhoitaja koronatestejä?

Kotihoidon sairaanhoitaja ei ota koronatestejä.

 

8. Voisiko kotihoito käydä vanhemmilleni apteekissa, sillä itse en pääse lääkkeitä heille hakemaan, koska vierailuja ikääntyneiden luokse pitää nyt koronavirusepidemian aikaan välttää?

Tarpeettomia kontakteja ja vierailuja ikääntyneiden luokse on pyydetty minimoimaan. Niitä ei ole kuitenkaan kokonaan kielletty. Voitte noutaa vanhempanne lääkkeet apteekista ja toimittaa lääkkeet vanhemmillenne. Voitte jättää apteekkitoimituksen vanhempanne kanssa erikseen sopien esimerkiksi ulko-ovelle tiettynä aikana.

 

9. Iäkkäät vanhempani asuvat kerrostalokaksiossa. Yhteiskäytössä olevat saunatilat on käyttökiellossa koronavirusepidemian vuoksi. Voisiko kotihoito käydä avustamassa iäkkäitä vanhempiani pesuissa heidän kotonaan?

Mikäli heillä on huoneistokohtainen suihku- pesutila käytettävissä, voitte käydä avustamassa heitä pesuissa kuten aiemminkin.

 

10. Kulkeeko palveluliikenne, jotta voin käydä hoitamassa välttämättömät apteekki- ja kauppa-asiat?

Palveluliikenne toimii vielä. Palveluliikenteen voi tilata normaalisti kutsutaksiperiaatteella.

Kotihoito toimii normaalisti ja sen on myös turvattava päivittäisten hoito- ja hoivatoimenpiteiden järjestyminen niille säännöllisen kotihoidon asiakkaille, joille on jo laadittu säännölliset kotihoidon palvelut heidän palvelutarvearvioihin perustuen.

Kotihoidon henkilöresursseja lisätään jatkuvasti mahdollisuuksien ja vapaana olevan hoitajaresurssin mukaan siten, että tarvittuja palveluja järjestyy asiakkaiden koteihin heidän palvelutarvetta vastaaviksi.