Koronatoimenpiteet Kempeleen kunnassa (päivitetty 16.11.2021)

ti 16. marraskuuta 2021 18.27.00

Koronatilanne heikkenee

Kempeleessä on todettu epidemian aikana kaikkiaan 404 koronatartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana uusia tartuntoja on todettu 59. Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui tarkastelemaan alueen epidemiatilannekuvaa tiistaina 16. marraskuuta. Koronarokotukset etenevät Pohjois-Pohjanmaalla edelleen hitaasti ja rokotekattavuus on muuta maata alhaisemmalla tasolla. Tällä hetkellä yli 12-vuotiaista pohjoispohjalaisista 76,5 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta. Samaan aikaan koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa kasvaa. Myös testaaminen ja tartuntojen jäljitys kuormittavat terveydenhuoltoa. Koronatartuntoja todetaan alueella pääasiassa rokottamattomassa väestössä. Myös sairaalahoitoa vaatineista potilaista suurin osa on ollut rokottamattomia.

Alhaisen rokotekattavuuden ja terveydenhuollon kuormituksen vuoksi Pohjois-Pohjanmaa luokitellaan koronaepidemian leviämisalueeksi. Leviämisalueita koskevat rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin ja paikkamääriin astuvat alueella voimaan keskiviikkona 17.11. valtioneuvoston päätöksen mukaisesti. Rajoitukset koskevat vain sellaisia ravintoloita, jotka eivät ota käyttöön koronapassia. Ravintolat, jotka edellyttävät asiakkailtaan koronapassia, eli todistusta täydestä koronarokotesarjasta, sairastetusta koronataudista tai tuoreesta negatiivisesta koronatestistä, voivat toimia normaalisti korona-ajan tavanomaisia hygieniaohjeita noudattaen.

Alueellinen koordinaatioryhmä esittää Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, että se rajoittaisi sisätiloissa järjestettävien tilaisuuksien osallistujamääriä sellaisissa tilanteissa, joissa riski koronatartunnalle on korkea. Mikäli aluehallintovirasto päättää tapahtumia koskevista rajoituksista, on tapahtumajärjestäjillä mahdollisuus vapautua rajoituksista edellyttämällä asiakkailtaan koronapassia. AVI tiedottaa mahdollisista uusista rajoituksista myöhemmin erikseen. Työpaikoilla suositellaan edistämään sellaisia järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita)

 -  Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:

 • Maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa.

 -  Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta:

 • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet).
 • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.

- Suositus sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin:

 • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, kun he ovat lähikontaktissa potilaiden tai asiakkaiden kanssa, sekä vierailijoille ja avoterveydenhuollon potilaille, kun he ovat lähikontaktissa potilaisiin tai henkilökuntaan. Vuodeosastopotilaille maskien käyttöä suositellaan, kun he ovat lähikontaktissa muihin potilaisiin.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat noudattavat toiminnassaan tehostettuja suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa.

Työpaikat

 • Pohjois-Pohjanmaalla ei ole tällä hetkellä voimassa kansallisen tason leviämisvaiheen etätyösuositusta. Työpaikoilla suositellaan kuitenkin edistämään sellaisia järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä. Voimassa ovat myös korona-ajan yleiset turvallisuusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Sairaana tulee jäädä kotiin sairastamaan

Tapahtumat:

 • Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen.
 • Alueellinen koordinaatioryhmä on esittänyt 16.11.2021 Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, että se rajoittaisi sisätiloissa järjestettävien tilaisuuksien osallistujamääriä sellaisissa tilanteissa, joissa riski koronatartunnalle on korkea. Mikäli aluehallintovirasto päättää tapahtumia koskevista rajoituksista, on tapahtumajärjestäjillä mahdollisuus vapautua rajoituksista edellyttämällä asiakkailtaan koronapassia. AVI tiedottaa mahdollisista uusista rajoituksista myöhemmin erikseen.

Ravitsemusliikkeet

- Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

 • Pohjois-Pohjanmaa on luokiteltu koronaepidemian leviämisalueeksi. Leviämisalueen rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin ja paikkamääriin astuvat alueella voimaan keskiviikkona 17.11. valtioneuvoston päätöksen mukaisesti. Rajoitukset koskevat vain sellaisia ravintoloita, jotka eivät ota käyttöön koronapassia. Ravintolat, jotka edellyttävät asiakkailtaan koronapassia, eli todistusta täydestä koronarokotesarjasta, sairastetusta koronataudista tai tuoreesta negatiivisesta koronatestistä, voivat toimia normaalisti korona-ajan tavanomaisia hygieniaohjeita noudattaen.

Lisätietolinkkejä:
oyskorona.fi/
www.thl.fi
https://www.kempele.fi/sosiaali-ja-terveys/tietoa-koronaepidemiaan-liittyvista-toimenpiteista.html