Koronatoimenpiteet Kempeleen kunnassa (päivitetty 23.11.2021)

ti 23. marraskuuta 2021 18.05.00

Koordinaatioryhmältä tarkennus maskisuositukseen

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui tarkastelemaan alueen koronaepidemiakuvaa tiistaina 23. marraskuuta. Ryhmä totesi alueen täyttävän edelleen leviämisalueen kriteerit, sillä rokotuskattavuus on alueella muuta maata alhaisemmalla tasolla ja koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa on kasvanut. Myös testaaminen ja tartuntojen jäljitys kuormittavat terveydenhuoltoa. Koordinaatioryhmä suositteleekin kasvomaskin käyttöä aina myös rokotetuille henkilöille, kun liikutaan sellaisissa sisätiloissa, missä on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Rokottamattomille henkilöille maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa.

Alueella jo aikaisemmin käyttöön otettujen ravintolarajoitusten ja tulevana perjantaina 26.11. voimaan astuvien kokoontumisrajoitusten odotetaan hillitsevän tartuntojen kasvua ja sen myötä myös sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrää. Aluehallintoviraston päätöksellä yli viidenkymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa kielletään Pohjois-Pohjanmaalla 26.11.-25.12. aikavälillä. Yli 50 hengen yleisötilaisuuksia voidaan järjestää, jos niissä osallistujilta edellytetään koronapassia. Kempeleen kunnanhallitus käsittelee koronapassin käyttöönottoa kunnan omissa toiminnoissa (tapahtumat/tilaisuudet) kokouksessaan ma 29.11.

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita)

- Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:

  • Maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa.

- Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta:

  • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet).
  • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.

- Suositus sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin:

  • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, kun he ovat lähikontaktissa potilaiden tai asiakkaiden kanssa, sekä vierailijoille ja avoterveydenhuollon potilaille, kun he ovat lähikontaktissa potilaisiin tai henkilökuntaan. Vuodeosastopotilaille maskien käyttöä suositellaan, kun he ovat lähikontaktissa muihin potilaisiin.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

- Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat noudattavat toiminnassaan tehostettuja suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.

- Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa.

Työpaikat

- Työpaikoilla suositellaan edistämään sellaisia järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä. Voimassa ovat myös korona-ajan yleiset turvallisuusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Sairaana tulee jäädä kotiin sairastamaan.

Tapahtumat:

- Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää yli viidenkymmenen (50) henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Määräys on voimassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella 26.11.2021-25.12.2021. Toimijat voivat järjestää yli viidenkymmenen henkilön tilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Jos asiakas tai osallistuja ei esitä koronatodistusta, toiminnanharjoittajan tulee evätä pääsy yleisötilaisuuteen. Tartuntatautilain pykälään 58 perustuva päätös kokoontumisrajoituksista on tehty koronaviruksen laajemman leviämisen ehkäisemiseksi, riskiryhmien suojelemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi alueella.

- Kempeleen kunnanhallitus tekee periaatepäätöksen koronapassin käyttöönotosta kunnan omissa tapahtumissa/tilaisuuksissa kokouksessaan ma 29.11.2021.

- Koronapassin käyttöön liittyviin käytännön kysymyksiin on lisätietoja laajasti mm. seuraavilla sivustoilla:

Ravitsemusliikkeet

- Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä. Rajoitukset ovat tulleet voimaan 17.11. alkaen.

  • Ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu klo 07-24 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05-01.
  • Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista.
  • Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

- Vaihtoehtona ravitsemistoiminnan erityisille rajoituksille toimija voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

- Lisätietoa ravintolarajoituksista valtioneuvoston tiedotteessa: https://valtioneuvosto.fi/-/1271139/ravitsemisliikkeiden-rajoituksia-jatketaan-vuoden-loppuun-saakka

 

Lisätietolinkkejä:

OYS: oyskorona.fi/

THL: www.thl.fi

Kempele: https://www.kempele.fi/sosiaali-ja-terveys/tietoa-koronaepidemiaan-liittyvista-toimenpiteista.html