Uudet koronasuositukset ajanjaksolle 26.11. - 18.12.2020

ke 25. marraskuuta 2020 09.20.00

Taustaa

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen covid 19 -koordinaatioryhmä vastaa koronaepidemiaan liittyvästä viranomaistyöstä Pohjois-Pohjanmaalla Sosiaali- ja Terveysministeriön edellyttä-mällä tavalla. Koordinaatioryhmä kokoontuu vähintään kerran viikossa ylläpitämään tilannekuvaa ja arvioimaan epidemiatilannetta, alueellisia suosituksia sekä rajoituksia eri kriteerien pohjalta.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä totesi tiistaina 24.11. pidetyssä kokouksessaan, että epidemia on siirtynyt alueella kiihtymisvaiheeseen. Tartuntamäärien kasvu keskittyy edelleen Ouluun, mutta koko aluetta koskevilla suosituksella halutaan ennaltaehkäistä tartuntojen leviämistä.

Koordinaatioryhmä antoi uusia suosituksia koko Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle. Suositukset otetaan käyttöön Kempeleessä ja kunnan eri toimintayksiköt viestivät niistä kuntalaisille, sidosryhmille ja muille toimijoille eri tiedotuskanavia hyödyntäen.

Uudet suositukset tulevat voimaan to 26.11. ja ovat voimassa pe 18.12.2020 asti.

Laajennettu etätyösuositus

Suositellaan, että kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti. Kempeleen kunnassa siirrytään etätyöhön tehtävissä, joissa etätyön tekeminen on mahdollista.

Etäkokouskäytännöt

Suositellaan, että siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa. Kempeleen kunnassa sekä viranhaltija- että luottamushenkilökokoukset järjestetään pääsääntöisesti etänä.

Maskisuositukset

(maskisuositus koskee kaikkia yli 15 -vuotiaita)
Suositellaan, että joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa sekä työpaikoilla sisätiloissa käytetään kasvomaskia.

Yksityistilaisuudet

Suositellaan, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä.

Harrastusryhmät

Suositellaan noudattamaan ryhmämuotoiseen harrastamiseen annettuja tarkennettuja turvallisuusohjeita.

 • Harrastustoimintaan osallistutaan ehdottoman terveenä.
 • Harjoituksiin tullaan mahdollisuuksien mukaan varusteet päällä ja lähdetään suoraan pois silloin, kun se on mahdollista (pukuhuoneen käytön minimoimiseksi).
 • Ryhmien sekoittamista vältetään ja ryhmien kokoa pienennetään mahdollisuuksien mukaan.
 • Toimintaa siirretään ulos tai etänä toteutettavaksi mahdollisuuksien mukaan. Halailua, huutamista ja tarpeetonta kokoontumista vältetään. Sisääntuloa porrastetaan mahdollisuuksien mukaan.
 • Saattajien ja huoltajien tarpeetonta oleskelua tiloissa vältetään. Milloin tätä ei voida välttää, suositus on, että saattajilla ja huoltajilla on maskit kasvoilla tilassa oleskelun ajan.

Riskiryhmät

Suositellaan, että vältetään vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien luokse 10 päivän ajan sen jälkeen, kun on osallistunut tilaisuuteen, jossa on kasvanut riski korona-altistukselle (esimerkiksi yleisötapahtumat, harrastustoiminta, ravitsemusliike). Riskiryhmäläiset tulee ylipäätään huomioida erityisesti varotoimia noudattaen.

Muut yleiset suositukset koronaviruksen leviämisen estämiseksi

1. Noudata yskimishygieniaa, turvavälejä ja käsihygieniaa.

 • Kun yskit
  • suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Pidä turvaväliä
  • pidä turvaväliä muihin ihmisiin 1-2m aina, kun se on mahdollista. Jos joudut työskentelemään lähikontaktissa (alle 1m), vältä siinä tilanteessa asiakkaan kanssa keskustelua ja kasvokkain oloa.
 • Pese kätesi aina
  • kun tulet ulkoa sisään, ennen ruoan laittoa ja ruokailua, wc-käynnin jälkeen, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen, kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole pessyt käsiäsi.

2. Kun et voi noudattaa turvaväliä, käytä maskeja.

 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat maskin. Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen sellaisiin paikkoihin saapumista, joissa turvavälit eivät toteudu. Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Kunta jakaa maksuttomasti maskeja vähävaraisille pääkirjastossa Zeppelinissä sen aukioloaikoina.

3. Vältä tarpeetonta liikkumista tai oleskelua väkijoukoissa ja tapahtumissa, ja käytä harkintaa erilaisten juhlien järjestämisessä epidemia-aikana.

4. Hyödynnä etätyö- ja kokoontumismahdollisuuksia, jää mm. töistä, koulusta, päivähoidosta ja harrastuksista kotiin lievilläkin oireilla (kuume, yskä, kurkkukipu, flunssa).

5. Hakeudu testiin omaan terveyskeskukseen/työterveyteen. Omaolossa (omaolo.fi) voit käydä tekemässä arvion koronatestin tarpeesta ja saat ohjeita, miten tilanteessa tulee toimia. Hakeudu vakavilla oireilla Oyssin päivystykseen.

6. Odota testitulosta aina karanteeninomaisissa oloissa. Älä liiku tällöin yleisillä paikoilla tai käy töissä, harrastuksissa tai kyläile. Tee pakolliset liikkumiset julkisilla paikoilla maskia käyttäen.

7. Jos olet asetettuna karanteeniin, on tärkeää noudattaa rajoituksia, jotka terveyden-huollon ammattilainen ohjeistaa karanteenipäätöksen lisäksi. Mikäli samassa taloudessa asuvalla henkilöllä on koronaan sopivia oireita, hän hakeutuu testaukseen. Oireeton kanssa-asuja voi käydä töissä ja kaupassa, mutta muuten ei-välttämättömiä menoja on syytä harkita tarkasti.

8. Lataa maksuton mobiilisovellus Koronavilkku puhelimeesi sovelluskaupasta (esim. App Store ja Google Play). Koronavilkun avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi.

Lisätietoa Pohjois-Pohjanmaan koronatilanteesta, voimassa olevista suosituksista sekä neuvoja ja ohjeita epidemiatilanteeseen liittyen on koottu osoitteeseen www.oyskorona.fi . Lisätietoa myös osoitteesta: www.thl.fi.