Oulun seudun kunnat tiivistävät yhteistyötään Oulun seudun elinvoiman edistämiseksi

to 17. tammikuuta 2019 15.40.00

Tiedote 16.1.2019

Oulun seudun kuntien yhteistyökokous käsitteli 15.1.2019 kokouksessaan Oulun seudun elinvoimaa ja sen kehittämistä. MDI:n OY:n Janne Antikaisen ja Eero Holstilan analyysin mukaan Oulun seudun väestönlisäys on ollut erittäin voimakasta vuosien 2008-2017 aikana. Oulun seudun suhteellinen väestönkehitys on ollut suurinta isoista kaupunkiseuduista. Yhteenvetona voidaan todeta, että Oulun seudun sisällä on melko suuret sisäiset kehityserot kuntien välillä. Oulu, Kempele ja Liminka erottuvat useilla muuttujilla muista edukseen. Molemmat kehyskunnat kuuluvat elinvoiman tunnusluvuilla kaikkien suurten kaupunkiseutujen kehyskuntien kärkijoukkoon. Oulun seudun yhteiset haasteet liittyvät ensisijaisesti alueen työllisyysdynamiikkaan ja matalaan yrityskantaan.

MDI:n mukaan elinvoiman uudet eväät liittyvät erityisesti elinkeinopoliittisen iskukyvyn säilyttämiseen, joka edellyttää rohkeita uusia avauksia ja valintoja. Erityinen kysymys on palveluelinkeinojen kehittäminen, eli miten seudulle saadaan pieniä yrityksiä. Kehityksen perustana on nopeat juna- ja maantieyhteydet. Tulevaisuuden kehittämisessä korostuu aiempaa enemmän myös pehmeät tekijät, joissa Oulun seutu on joillakin osin takamatkalla verrattuna muihin isompiin kaupunkiseutuihin. Nyt tarvitaan koko kaupunkiseutua yhdistävä innostus, johon Oulun kulttuuripääkaupunkihakemus on tärkeä askel. Sen myötä pohditaan, miten seutu toimii monipuolisena taide-, kulttuuri- ja muiden tapahtumien areenana. Seudun pitää olla hauska ja aktivistisille kehittäjille toimiva alusta. Näiden vaikutukset pohjustavat positiivista kehitystä pitkälle 2030-luvulle.
Oulun seudun kuntien yhteistyökokouksessa pohdittiin yhteisiä elinvoimatekijöitä. Listaus yhdessä tehtävistä asioista oli pitkä, ja sen kärkipäähän nousivat matkailu, turvallisuus, viihtyisyys, liikenneyhteydet, kuntien yhteinen kehittäminen ohjelmilla ja hankkeilla, rajaton kehittäminen ja neuvonta yrityksille, yrittäjyys ja työpaikat sekä satsaukset koulutukseen.

Yhteistyökokouksessa käsiteltiin myös Oulun seudun hallitusohjelmatavoitteita, jotka liittyvät mm. koulutuksen ja saavutettavuuden sekä kansallisen kestävän kasvun vahvistamiseen. Oulun seudun lopulliset hallitusohjelmatavoitteet tullaan julkaisemaan lähiaikoina.


Kokoukseen osallistuivat

Hailuoto:
Sauli Pramila KH
Aki Heiskanen

Ii:
Johannes Tuomela KH
Ari Alatossava

Kempele:
Jarmo Haapaniemi KV
Antti Ollikainen KH
Tuomas Lohi

Muhos:
Eija Jurvanen KV
Veli Paasimaa KH
Jukka Syvävirta

Liminka:
Mari Viljas KV
Kari Ylönen KH
Pekka Rajala

Lumijoki:
Eino Jakkula KV
Jaana Ollakka KH
Paula Karsi-Ruokolainen

Oulu:
Juha Hänninen KV
Päivi Laajala
Claes Krüger

Tyrnävä:
Tauno Uitto KV
Vesa Anttila

Lisätiedot:
kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen, Oulun kaupunki, puh. 040 034 0359
kehittämispäällikkö Claes Krüger, Oulun kaupunki, puh. 044 703 1247