Näin liikut laduilla ja kuntopoluilla Kempeleessä

ke 15. helmikuuta 2017 12.54.00

Ulkoilureittejä hiihtämiseen, kävelemiseen ja koirien ulkoiluttamiseen löytyy kevyenliikenteenväylien lisäksi Sarkkirannasta, Linnakangas-Metsärinne alueelta. Lisäksi Köykkyrin alueelta löytyy oma koiralatu. Turvalliseen liikkumiseen laduilla ja kuntoreiteillä vaikuttavat monet tekijät. Niitä ovat mm. latualueen käyttäminen kävelemiseen ja koiran ulkoiluttamiseen sekä nousevana trendinä maastopyöräily (MTB tai FAT -bike).

Käveleminen ladulla ei ole lailla sinällään kiellettyä, sen sijaan ladun rikkominen on ja on siten rangaistusvaatimukseen oikeuttava vahingonteko. Myös varsinaisen hiihtoladun yhteydessä tai erikseen tehty ns. vapaan tyylin luistelu-ura katsotaan olevan osa hiihtolatua. Myös sen vaurioittaminen kävelemällä, pyöräilemällä, ratsastamalla, moottorikelkalla tms. on kiellettyä.

Koiran kanssa hiihtäminen on sallittua vain osoitetulla koiraladulla. Koiran ulkoiluttaminen (vaikka olisi kytkettynä) samoin kuin ratsastaminen tai hevosajoneuvolla (rattailla) liikkuminen ladulla on kiellettyä järjestyslain 13§ ja 14§ mukaisesti.

Pyöräilemistä ladulla sitoo sama sääntö kuin kävelijöitä, eli saa ajaa, mutta ei saa aiheuttaa vaaraa tai rikkoa latua. Fat-bike:ssa renkaiden pintapaine on melko alhainen, joten niistä ei juuri jää jälkiä latuun. Vauhtikin on suurinpiirtein sama kuin hiihtäjillä.

Hiihdettäessä on ehdottomasti noudatettava merkittyä kiertosuuntaa. Mikäli sitä ei ole merkitty voi sen itse valita.

Liikkumista ja ulkoilemista yleisillä kuntopoluilla ja laduilla ohjataan järjestyslailla 612/27.6.2003 ja rikoslailla 39/1889 sekä kuntien /reitin haltijan/ylläpitäjän omilla ohjeistuksilla. Ladun käyttö siten, että siitä aiheutuu todellista vaaraa, on kiellettyä. Tällaista on esimerkiksi käveleminen kovavauhtisessa alamäessä kohdassa,  jossa näkyvyyttä on vähän. Ladulla kävelijä on vastuussa vaaran aiheuttamisesta.

Aurinkoista ulkoilukevättä.