Muistathan pitää jäykkäkouristusrokotteesi aina voimassa

ke 20. marraskuuta 2019 15.20.00

Lapset saavat jäykkäkouristusrokotukset neuvolassa ja koulussa. Aikuiset tarvitsevat tehosteen 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tätä vanhemmille tehoste annetaan 10 vuoden välein. Lisäksi suoja on syytä tarkistaa, jos saa likaisen haavan. Tehosterokotuksen saa omasta terveyskeskuksesta.

Jäykkäkouristus on henkeä uhkaava tauti. Rokotusten ansiosta se on kuitenkin nykyään hyvin harvinainen. Riski sairastumiseen on silti olemassa, sillä jäykkäkouristuksen aiheuttavaa bakteeria on edelleen kaikkialla maailmassa. Se on yleinen maaperässä, eläinten suolistossa ja viihtyy itiöinä lähes kaikilla pinnoilla. Rokotussuojan ylläpitämisen lisäksi onkin tärkeää puhdistaa haavat huolellisesti.

Terveen ihon läpi jäykkäkouristuksen aiheuttava bakteeri ei pääse, mutta jäykkäkouristuksen voi saada Suomessakin, esimerkiksi, jos kaatuu pyörällä, astuu naulaan, eläin puree tai saa haavan puutarhatöitä tehdessään. Lämpimissä maissa matkustaessa sairastumisriski on suurempi kuin Suomessa.

Jäykkäkouristusbakteerin tuottamat hermomyrkyt aiheuttavat levottomuutta, kuumeilua ja päänsärkyä. Alkuvaiheessa yleensä myös leuka jäykistyy. Sen jälkeen alkavat muun vartalon halvausoireet ja kouristukset. Kun tauti on alkanut, sitä on vaikea hoitaa. Vaikka tehohoidon ansiosta potilaiden ennuste on hyvä, silti pieni osa potilaista kuolee. Hengissä selviytyminenkin tarkoittaa useiden kuukausien toipumista.

Huolehdi rokotussuojastasi myös aikuisena

Jäykkäkouristusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja se antaa hyvän suojan vakavaa tautia vastaan. Lapset ja nuoret saavat perussuojan ja iänmukaiset tehosteet neuvolassa ja koulussa. Suojaa on kuitenkin vahvistettava aikuisiällä. Aikuisille 25-, 45- ja 65-vuotiaana annettavat rokotteet suojaavat jäykkäkouristuksen lisäksi kurkkumädältä. 25-vuotiaille annettava rokote sisältää lisäksi suojan hinkuyskää vastaan. 65 vuotta täyttäneet tarvitsevat tehosteen 10 vuoden välein, koska elimistön puolustuskyky heikkenee iän karttuessa.