ESIKOTO-hanke luo kohtaamisia turvapaikanhakijoiden ja järjestöjen välille

ke 28. syyskuuta 2016 14.55.00

Suomessa on suuri määrä erilaisia yhdistyksiä, jotka tarjoavat paljon mielekästä tekemistä ja vapaaehtoistyön mahdollisuuksia niitä etsiville. Nyt näitä mahdollisuuksia pyritään tuomaan enemmän myös turvapaikanhakijoiden ulottuville. ”ESIKOTO -hankkeen ajatuksena on lähteä rakentamaan järjestöistä toimijaverkostoa, jossa voimme jakaa tietämystämme ja kehittää osaamistamme turvapaikanhakijoiden esikotouttamiseen liittyen”, projektipäällikkö Päivi Vatka kertoo.

Kolmas sektori voisi Vatkan mielestä tarjota turvapaikanhakijoille monipuolisesti toiminnan mahdollisuuksia ja tilaisuuden kohdata suomalaisia yhteisen tekemisen merkeissä. ”Ajatuksena ei ole niinkään kehittää turvapaikanhakijoille omaa, erillistä toimintaa, vaan haastaa järjestöjä avaamaan omaa perustoimintaansa, jotta se tavoittaisi paremmin myös turvapaikanhakijat. Jokaisella kolmannen sektorin organisaatiolla on annettavaa moninaisen ja yhdenvertaisen yhteiskunnan rakentamisessa.”

Rotos ry:n organisoimilla Pikipop -musiikkifestivaaleilla oli tänä kesänä kaksi turvapaikanhakijaa talkootöissä. Yhdistyksen aktiivijäsen Antti Takalo oli erittäin tyytyväinen nuorten miesten toimintaan tapahtumassa, ja hänen mukaansa myös muiden talkoolaisten ja työntekijöiden antama palaute oli myönteistä. ”Minulla oli usko siihen, että homma toimii varmasti, kun tulijat olivat niin innokkaita - ja tämä näkemys kyllä vahvistui kokemuksen myötä.”

Oulun musiikkivideofestivaalit ry:n vastaava tuottaja Juhani Oivo on myös tyytyväinen yhteistyöhön turvapaikanhakijoiden kanssa: ”Olin miettinyt jo pidemmän aikaa, että olisi mukava saada tätä uutta väestöä osallistettua, mutta en ollut vielä hahmottanut, että miten?” Oivon mielestä on kaikkien etu, että maahanmuuttajat pääsevät mukaan yhteiskuntaan ja sen toimintaan. ”Vapaaehtoisista oli tänä vuonna hienoinen pula, joten oli mahtavaa saada miehet mukaan. He olivat todella luotettavia ja ahkeria omilla vastuualueillaan.”

ESIKOTO- hankkeen järjestöistä koostuva toimijaverkosto aloittaa toimintansa syyskuun lopulla, jolloin verkostolle järjestetään kaksi samansisältöistä aloitusseminaaria.

”Kutsumme kaikkia järjestöjä mukaan yhteistyöhön. Yhdistyksen toimialalla ei ole merkitystä – toiminnassa voi olla yhtä hyvin mukana urheiluseura, kamerakerho tai luonnonsuojeluyhdistys. Aikaisempaa kokemusta turvapaikanhakijoiden tai maahanmuuttajien kanssa työskentelystä ei myöskään tarvitse olla, vaan tarkoitus on nimenomaan löytää uusia toimintamahdollisuuksia turvapaikanhakijoille,” Vatka toteaa.

ESIKOTO – Esikotouttamisen kehittämishanke Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, Vuolle Setlementti, Metsähallituksen luontopalvelut ja Diakonia-ammattikorkeakoulu. Vuoden 2018 loppukevääseen asti kestävän hankkeen toiminta-alueena ovat Oulu, Kempele, Muhos, Pudasjärvi ja Kuusamo. Hanke on rahoitettu Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta osittain Euroopan sosiaalirahaston tuella. Hankkeen rahoitukseen osallistuvat myös hankkeeseen osallistuvat kunnat.

Lisätiedot hankkeesta ja seminaarista: www.odl.fi tai Päivi Vatka, projektipäällikkö ODL, p. 050 312 5624