Häiriötiedote

Täältä löydät koronaepidemiaan liittyviä Kempeleen kunnan tiedotteita.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta, COVID-19 (25.3. klo 14.30)

keskiviikko 25.03.2020, 15:16

Koronavirukset ovat ryhmä yleisiä viruksia, jotka aiheuttavat ihmisellä yleensä lievän hengitystietulehduksen. Joulukuussa 2019 alkoi Wuhanin maakunnassa Kiinassa epidemia, jonka aiheuttaja on ihmiselle uusi koronavirus. Sen aiheuttama tauti on viralliselta nimeltään COVID-19.

Koronaviruksen esiintyvyyden nopea nousu Pohjoismaissa ja Etelä-Suomen alueella ennustaa koronavirustapausten lisääntyvän myös Oulun ympäristössä lähiaikoina. Siksi on tärkeää, että hallituksen antamia suosituksia noudatetaan. Pesethän siis kätesi huolellisesti ja vältäthän sosiaalisia kontakteja sekä turhaa matkustamista. Ethän vieraile ikäihmisten tai muiden riskiryhmiin kuuluvien luona. Myös kaikkia muita vierailuja on syytä välttää.

Korona hengitystietulehduksen oireita ovat mm. yskä, kurkkukipu, hengenahdistus ja kuume. Myös tavanomaiset flunssavirukset ja influenssa voivat aiheuttaa saman tyyppisiä oireita.

Lieväoireinen, hyväkuntoinen potilas hengitysinfektiopotilas lepää ja sairastaa kotona, kunnes hän on oireeton. Koronavirustestejä ei tehdä lievissä oireissa. Valtaosa koronavirukseen sairastuneistakin toipuu viikon kotilevolla tarvitsematta terveydenhoidon apuja. Sairauspoissaolosta tulisi sopia oman työnantajan/työterveyshuollon kanssa.

Jos vointi huononee (esim. yleistila on heikentynyt, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus) ja tarvitset arviota sairaanhoidon tarpeesta, soita virka-aikana omaan terveyskeskukseen (Kempele tk 08-558 72102) tai OYS:n 24/7 neuvontanumeroon 08 315 2655. Hätätapauksissa soita 112.

On tärkeää olla puhelimitse yhteydessä yhteyspäivystyksen tai terveyskeskuksen puhelimitse ennen päivystykseen saapumista, jotta mahdollisesti sairastunut henkilö ei tartuttaisi muita.

Jos kuulut riskiryhmään ja sinulle nousee äkillinen kuume (38 astetta tai yli) ja tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää, soita pikaisesti virka-aikana omaan terveyskeskukseen (Kempele tk 08-558 72102) tai OYS:n 24/7 neuvontanumeroon 08 315 2655. Hätätapauksissa soita 112.

Jos perheenjäsenesi sairastuu hengitystieinfektioon, voivat muut perheenjäsenet mennä töihin tai päiväkotiin, jos se on välttämätöntä. Sairaana ei pidä mennä töihin tai päiväkotiin. Isovanhemmat eivät saa hoitaa sairaita lapsenlapsiaan.

Yli 70-vuotiaille on suositus pysyä kotona karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Tarkoitus on pysyä pääosin kotona. Ulkoillessa on vältettävä kontakteja muihin ihmisiin. Kaupassakäyntiä tulee välttää ja selvittää ensisijaisesti mahdollisuuksia siihen, että joku muu hoitaisi kauppa-asiat puolestasi

JAA

« Takaisin